Publisert 4. februar 2000

Stavangerselskapet Reelwell presser boret ned i bakken, suger med seg borekaks som en støvsuger og kan holde trykket i brønnen uavhengig av hva som skjer topside. Ola M. Vestaviks kindereggdrøm begynner å nærme seg en kommersiell fremtid.,

FLERE NYVINNINGER: Reelwells konsept
inkorporerer flere ulike nyvinninger.
(Ill.: REELWELL)

Reelwell startet opp i 2005, og nå begynner det å nærme seg kommersialisering av teknologien selskapet har arbeidet fram. Selv hevder daglig leder og gründer Ola M. Vestavik at selskapets teknologi blant annet kan doble rekkevidden til horisontale brønner.

– Vi har en egen løsning med et stempel som presser borestrengen ned i bakken. Dette gjør at vi ikke er avhengige av tyngdekraft for å drive borehodet, og dermed kan vi bore horisontale brønner på inntil 20 kilometer, forteller Vestavik til Oilinfo Weekend.

Dobbel streng
Selve borestrengen i Reelwells konsept er også noe utenom det vanlige. Strengen er bygget opp etter et rør-i-rør prinsipp. Rett over drillbitten er det små hull som suger borevæske og -kaks inn i borestrengen igjen, og massen blir transporter til overflaten gjennom et innerrør i borestrengen. Vanligvis blir denne massen fraktet opp gjennom selve brønnbanen. Reelwells teknologi sørger dermed for at mindre borekaks blir liggende igjen i brønnbanen.

Dette gjør også at foringen i brønnen kan tas med ned av borestrengen og installeres allerede under boring.

– Dette fører selvfølgelig til store tidsbesparelser. Denne teknikken er spesielt godt egnet for monodimensjonsbrønner. Vi har muligheten for å bruke ekspanderende foring, og da er dette en langt lettere løsning enn slik man gjør det nå, forteller Vestavik.

Ventil i bunn
Det som derimot virkelig er Reelwells salgspoeng, er de bidragene teknologien gir til managed pressure drilling. Helt nederst i borestrengen, rett bak drillbitten, sitter en ventil som gjør at man kan stenge av brønnen nedenifra. Det betyr at man kan holde konstant trykk i reservoaret, uavhengig av hva som skjer oppe på riggen, noe som igjen gjør at vanskelige reservoarer og modne områder med utfordrende trykk kan bores og utvinnes lettere.

-Man kan koble på nye rør på borestrengen uten at det påvirker trykket nede i brønnen, og man unngår sirkulasjonstap når man borer vanskelige områder. Denne teknologien er særlig viktig i forbindelse med boring i modne områder, og vi regner med å kunne bidra til å gjenåpne flere tømte reservoarer, forteller Vestavik.

SAUDI ARAMCO: Ola M. Vestavik (t.v.) og Saudi
Aramcos utsending Zhou Shaohua får en
omvisning på Ullrigg i Stavanger.
(Foto: HENRIK SALTHE)

Flere interessenter
Dette er det ikke bare Reelwell som har forstått. Denne uken hadde selskapet besøk av en utsending fra Saudi Aramco, og både StatoilHydro og Shell er om bord som samarbeidspartnere for videreutviklingen av teknologien. Selskapet har gjort flere tester ved Ullrigg-anlegget i Stavanger, og planlegger pilotbrønner både onshore og offshore neste år.

– Vi har Det Norske Veritas inne for å sertifisere utstyret, og vi regner med å være på markedet i løpet av 2009, forteller Vestavik.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger