Publisert 4. februar 2000

Petoro bytter til seg en andel i Wintershalls Maria-funn mot andeler i feltene Njord, Brage og Ringhorne øst. Byttehandelen gjøres med Faroe Petroleum.

BYTTER: Faroe får andel i flere felt, blant annet
Njord, mot sin andel i Maria-funnet.
(Foto: ATLE KAARSTAD / STATOIL)

Wintershall er operatør for Maria-funnet, som nå vurderes bygget ut enten som en selvstendig utbygging eller knyttet til en annen plattform i området, for eksempel Heidrun, Kristin eller åsgard.

Klikk her for å lese mer om Wintershalls utbyggingsplaner på Maria. (Oilinfo)

Petoro får en andel på 30 prosent i Wintershall-funnet mot at Faroe Petroleum får en andel på 7,5 prosent i Njord, i tillegg til 7,5 prosent i lisensene PL348 og PL348B. Disse ligger like i nærheten av Njord og inneholder fast track-utbyggingen Gygrid og et leteprospekt. Selskapet får også en andel på 14,2 prosent i Brage-feltet og 13,4 prosent i Brage Sognefjord-feltet, i tillegg til en 7,8 prosent andel i Ronghørne øst-feltet og en 3 prosents andel i Jotun-feltet.

Ifølge en pressemelding fra Faroe betaler ingen av selskapene noe for andelene, og andelene Petoro nå overleverer Faroe inneholder ifølge Senergy Limited 14 millioner fat 2P-reserver i de produserende feltene, og 1,2 millioner fat olje i Gygrid-feltet.

– Vi er veldig glade for å kunne fortelle om denne transaksjonen, som er en viktig bragd for Faroe på flere nivået: det demonstrerer verdiene i Maria-funnet, som et høykvalitets, uutbygd oljefelt av strategisk viktighet. Det viser også at Faroes porteføljemodell kan realisere verdier av letesuksess, kun ni måneder etter at Maria-funnet ble gjort. I tillegg byttes andelene i et uutbygd felt med andeler i produserende felt, sier Graham Stewart, administrerende direktør i Faroe Petroleum i en pressemelding.

– Denne transaksjonen sikrer en høykvalitets produksjonsportefølje uten at Faroe trenger å betale noe eller gjøre større investeringer for feltutbyggingen på Maria. Den bedrer også kontantstrømmen og belåningen i selskapet, og frigjør dermed midler til å finansiere andre verdiskapningstiltak, og det minimerer også eksponeringen mot fremtidige feltavviklingskostnader, sier Stewart.

Maria-funnet ble gjort i brønnen 6406/3-8 i fjor sommer. Brønnen ligger i lisens 475 BS, hvor Wintershall er operatør med en andel på 25 prosent. Andre andelshavere er Faroe Petroleum (30 prosent), Centrica (20 prosent), Spring Energy (15 prosent) og Concedo (10 prosent). Etter transaksjonen vil Petoro være største andelshaver, med en andel på 30 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger