Publisert 4. februar 2000

Resultatet etter finansposter for Statens direkte økonomiske engasjement var per tredje kvartal på 75,2 milliarder kroner – 34 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

– Selv med den relativt høye oljeprisen siste halvår – og et gjennomsnitt på 68 dollar i tredje kvartal – preges flere oljeselskaper på norsk sokker av stor usikkerhet og sterk kapitaldisiplin. En gjennomgang av lisenser der Petoro er rettighetshaver, viser at mange prosjekter ikke følger avtalte fremdriftsplaner, skriver Petoro i sin tredjekvartalsrapport.

Forvalteren av statens andeler i lisensene på sokkelen frykter at utsettelser kan redusere langsiktig verdiskapning, og sier at de vil være en pådriver for fremdrift i lønnsomme prosjekter.

– Feil for norsk sokkel og industri
Administrerende direktør i Petoro, Kjell Pedersen, sier at begrunnelsen for at selskaper utsetter prosjekter kan være sammensatt og at det ofte baseres på vurderinger av usikkerhet i oljepris og behov for større finansiell fleksibilitet.

En slik tankegang kan være riktig for det enkelte oljeselskap, men at det samlede resultatet kan bli feil for norsk sokkel og industrien her til lands. Pedersen peker på denne sammenhengen spesielt i forhold til Statoil.

– Vi har tidligere påpekt spesielle utfordringer ved å etablere en så dominerende aktør som det vi har gjort. Med unntak av leteaktiviteten, er norsk sokkel helt avhengig av prioriteringene hos Statoil. En slik dominerende rolle skaper mange forventninger. Når Statoil går gjennom perioder med særlig streng prioritering av sin kapitalbruk, forventer Petoro at lønnsomme prosjekter på norsk sokkel får tilstrekkelig prioritet og gjennomføringskraft i forhold til andre muligheter, sier Pedersen i pressemeldingen.

20,4 milliarder kroner i tredje kvartal
Ser man nærmere på kroner og øre, var netto kontantstrøm til staten per tredje kvartal 77,5 milliarder kroner. Av denne kontantstrømmen kom 20,4 milliarder i tredje kvartal.

– Gjennomsnittlig dagsproduksjon av olje og gass var ved utgangen av september 1.068.000 fat oljeekvivalenter. Gassproduksjonen var fem prosent høyere enn i fjor, mens dagsproduksjonen av olje og NGL ble redusert med ti prosent fra samme tid i fjor. Driftsinntektene per tredje kvartal var 117,2 milliarder kroner, mot 156,4 milliarder kroner for samme periode i fjor, skriver Petoro.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger