Petoro med sitt nest beste resultat noensinne

Publisert 26. februar 2013
For Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) var året 2012 et av de beste noensinne. Petoros regnskap viser at netto kontantstrøm til staten var 146,9 milliarder kroner, nær 15 prosent høyere enn i 2011.

,

– Samlet gjennomsnittlig dagsproduksjon i 2012 var 1,132 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.), opp 11 prosent fra året før. Hovedårsak til resultatforbedringen er høyere gassalg og priser. Inntektene var for første gang større fra gass enn fra olje, skriver Petoro i en melding.

Årsresultatet var 150,0 milliarder kroner sammenlignet med 133,7 milliarder kroner i 2011. Totale driftsinntekter i 2012 var 213,9 milliarder kroner, mot 188,8 milliarder kroner året før. Netto reservetilgang for 2012 var på 278 millioner fat o.e.

Gassproduksjonen var 22 prosent høyere i 2012 enn året før. I tillegg registreres det en utflating av oljeproduksjonsfallet, kun to prosent nedgang fra 2011 til 2012 etter ti år med betydelig reduksjon år for år.

Inntektene fra gassalg var i 2012 høyere enn inntektene fra salg av olje og andre væsker. Gassalget innbragte 106,4 milliarder kroner mot 81,7 milliarder kroner i 2011. Gjennomsnittlig gasspris var 2,35 kroner per Sm3, ni prosent høyere enn i 2011. Inntektene fra olje og NGL var 96,3 milliarder kroner, som er på nivå med året før. Gjennomsnittspris for olje var 657 kroner per fat, fire prosent høyere enn året før.

Investerte for 20 prosent mer
Investeringer var 25,8 milliarder kroner, som er en økning på 20 prosent i forhold til 2011. De største investeringene var knyttet til høy boreaktivitet på Troll, Gullfaks og Oseberg, videre utbygging på Ormen Lange og utbygging av havbunnskompresjonsanlegg på Åsgard. I tillegg kommer balanseførte letekostnader, slik at totale investeringer for 2012 ble 26,4 milliarder kroner.

Administrerende direktør i Petoro, Kjell Pedersen, er godt fornøyd med resultatene fra 2012. Innen helse, miljø og sikkerhet viser tallene fortsatt forbedring, og det har ikke vært noen dødsulykker i Petoros portefølje.

I tillegg til de gode finansielle og driftsmessige resultatene er han også fornøyd med at de utfordringene som Petoro har vært opptatt av med hensyn til modne felt begynner å få større gjennomslag.

– Vi har gode prosesser i Snorre, men på andre felt skulle jeg ønske bedre fremdrift mot beslutninger. Her må vi stå på videre for a maksimere verdien av disse feltene som fremdeles er betydelige, sier han.

Pedersen peker for øvrig på en spennende utvikling i nordområdene, både for norsk petroleumsvirksomhet generelt og for Petoro.

– Vi har vært aktive i forkant av lisensens valg av ilandføring av oljen fra Skrugard/Havis for å sikre en fleksibel utbyggingsløsning. Vi trenger fleksibilitet for å kunne transportere økte volum som følge av forventede nye funn i området, og vi ser at en ilandføringsterminal på Magerøy også kan bidra positivt til en utvikling videre østover i Barentshavet. Det er samtidig viktig at dette gir landsdelen konkrete ringvirkninger av virksomheten.

Lisensandeler på Island
Petoro ble nylig tildelt 25 prosent andeler i de to første lisensene på Islands del av Jan Mayen-ryggen. Kjell Pedersen sier at selskapet dermed er i god posisjon i forhold til en eventuell åpning av den norske delen av sokkelen rundt Jan Mayen. Han ser med spenning også mot en åpning av den sørøstre delen av Barentshavet, der Norge og Russland er blitt enig om en permanent delelinje.

– Det er mange forhold som gjør at Barentshavet og nordområdene trer stadig tydeligere fram som den neste store provinsen for utviklingen av den norske petroleumsvirksomheten. Det er viktig at vi som industri har den kompetanse og kapasitet som skal til for å kunne håndtere virksomheten her på en lønnsom, sikker og miljømessig forsvarlig måte – slik vi har gjort til nå på norsk sokkel.

Pedersen sier at en betydelig kapasitetsutfordring har vært tilgang på rigger, både til boring av produksjonsbrønner for å få ut verdiene i eksisterende felt og til boring av letebrønner. Industrien, inkludert Petoro, har i stor grad møtt denne utfordringen gjennom anskaffelse av nye rigger. Men beregninger viser at de nye riggene vil kreve 4.000 flere folk med riktig kompetanse de neste 2-3 årene.

– Jeg ser to hovedområder som må adresseres: Det ene er optimal utnyttelse av kompetansen i eksisterende bemanning. Det andre er rekruttering og effektiv kompetansebygging hos nye riggansatte. Jeg oppfordrer partene i arbeidslivet til å sette seg sammen for å diskutere hva som må til for å møte bemanningsutfordringen. En slik diskusjon må sannsynligvis også omfatte arbeidstidsordninger.

Kjell Pedersen sier hans innspill i denne forbindelse dreier seg om å sikre kompetanse og kapasitet, ikke å adressere kostnadsutfordringen på norsk sokkel.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger