Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet (Ptil) registrerte en markant økning i antall gasslekkasjer på norsk sokkel i fjor. Ptil ber næringen om å snu trenden, mens Bellona ber operatørene vedlikeholde feltene bedre.

Bellona ber operatørene fokusere på mer vedlikehold framfor nye leteboringer. (Foto: STATOIL)

63 gasslekkasjer på Gullfaks A og C-plattformene i løpet av de siste ti årene, avdekkes i en intern rapport fra Statoil, som Petro.no har fått tilgang til. Teknisk svikt, mangelfull vedlikehold og aldrende installasjoner er noen av årsakene til lekkasjene.

Les også: 63 gasslekkasjer på Gullfaks A og C

Ptils pressetalsmann øyvind Midttun kjenner ikke til innholdet i den interne rapporten og kan derfor ikke uttale seg om den konkret. Han påpeker imidlertid trenden med økende antall gasslekkasjer, noe Ptil også har registrert i sin årlige rapport om Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP).

Etterlyser vedlikehold

øyvind Midttun, pressetalsmann i Ptil, ber operatørene fokusere mer på å hindre gasslekkasjer.
(Foto: PTIL)

– I 2009 ble det registrert en markant økning i antall gasslekkasjer. Totalt 15 gasslekkasjer på innretninger på norsk sokkel ble rapportert. Dette ligger 50 prosent over næringens egen målsetning, som er under ti lekkasjer per år, sier Midttun til Petro.no.
Bellona reagerer på trenden sammenholdt med feltenes aldring og tekniske levetid.

– Etter hvert som feltene blir eldre, tiltar antall ulykker og lekkasjer, mener Eivind Hoff, leder for Bellonas EU-kontor. En annen representant i Bellona ber operatørene prioritere å bruke penger på vedlikehold framfor nye leteboringer.

– Vi skulle gjerne ha sett at ressurser og penger på norsk sokkel brukes til intervensjon og vedlikehold av eldre installasjoner. Feltenes levetid blir stadig forlenget, men operatørene bruker ikke nødvendigvis like mye penger på vedlikehold, sier Gørild Kjetland, energi- og ccs-rådgiver i Bellona til Petro.no.

Ptil krever imidlertid at det skal være like trygt på et gammelt felt som på et nytt.

– Innretningens alder skal ikke ha noe å si med hensyn til antall gasslekkasjer, sier Midttun.

Stort ulykkespotensial
Ptil legger til at næringen selv har tatt tak i lekkasjeproblematikken. I en periode var fokuset på å redusere antall gasslekkasjer så stort, at Ptil registrerte en positiv trend.

– Etter flere år med positiv utvikling, ser vi at noe er i ferd med å skje. Det er mulig bransjen ikke har nok fokus på dette lenger. Vi etterlyser målrettet og kontinuerlig innsats for å snu utviklingen. Gasslekkasjer har stort ulykkespotensial, understreker Midttun.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) startet et gasslekkasjeprosjekt (Gas Leak Reduction Project) i 2003. Den gang gikk bransjen inn for å halvere antall lekkasjer til under 20 innen 2005. Dette målet ble nådd. OLF har videreført arbeidet med ytterligere halvering innen 2008, og i 2007 ble ti gasslekkasjer redusert. Utviklingen de to siste årene har derimot snudd.

Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i
OLF, mener den langsiktige
trenden er positiv.
(Foto: ALF INGE MOLDE)

Les også: Flere gasslekkasjer på norsk sokkel

– Det hele startet med over 40 gasslekkasjer i 2002, så den langsiktige trenden er positiv. Vi er selvsagt ikke fornøyde med en oppgang i lekkasjer de siste to årene, og vi jobber nå målrettet for å ta tak i dette, sa Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i OLF, til Petro.no 22. april, like etter at RNNP ble offentliggjort.

Artikkelen er hentet fra Petro . Både Petro og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger