Publisert 6. november 2006

Det begynner å bli pinlig at EU ikke greier å løse striden blant medlemslandene om arbeidstid, mener EU-formannskapet.

NTB

– Dette begynner å bli pinlig for EU, sa en sentralt plassert finsk diplomat på en pressebrifing i Brussel mandag. I over to år har EU-landene forgjeves forsøkt å bli enige om hvor mange timer det skal være lov å arbeide i uken.

Striden handler i første rekke om muligheten til å få unntak fra bestemmelsen om at den gjennomsnittlige arbeidstiden, inkludert overtid, ikke skal overstige 48 timer per uke.

Britisk unntak
Storbritannia har i dag et unntak fra 48-timersregelen, og Tyskland og flere av de nye medlemslandene i Øst- og Mellom-Europa ønsker det samme. Andre land som Frankrike og Sverige vil derimot at hele unntaket skal fjernes.

Tirsdag har finnene kalt inn til et ekstraordinært ministerrådsmøte i Brussel for å prøve å presse fram en kompromissløsning. Det er satt av rundt 12 timer til diskusjon og de nye arbeidstidsreglene er den eneste saken på dagsordenen.

– Vi er det femte formannskapet som forsøker å løse denne striden, og hvis vi ikke lykkes tirsdag, kaster vi inn håndkleet, sa den finske diplomaten mandag.

Bryter EU-lov
En endring i de eksisterende reglene for arbeidstid har tvunget seg fram som følge av dommer avsagt i EU-domstolen. Den har nemlig fastslått at såkalt hviletid på jobb må telle som en del av arbeidstiden.

Dette gjelder særlig leger og annet helsepersonell på beredskapsvakt. De timene en lege måtte få sove på sykehuset mens vedkommende er på vakt, skal altså telle som vanlige arbeidstimer.

Denne tolkningen innebærer at svært mange i praksis bryter 48-timersregelen uten at de har et gyldig unntak fra bestemmelsen. Ifølge EU-kommisjonen gjelder det 23 av 25 EU-land.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger