Publisert 11. august 2008

Pionerdykkerne har allerede vunnet det første slaget mot staten. Tirsdag starter lagmannsretten ankebehandlingen i erstatningssaken deres. Flere millioner kroner står på spill.,NTB

Dykkerne vant klokkeklart med sitt hovedkrav da pionerdykkersaken gikk i Oslo tingrett i fjor. Den gangen fant retten at staten kunne og skulle holdes ansvarlig for skadene dykkerne pådro seg i det norske oljeeventyrets tidligste kapitler.

Dag Vilnes (58), Angus Gunnar Kleppe (60), Magn Håkon Muledal (55) og Åsbjørn Jørgensen (51) fikk alle både fysiske og psykiske skader de mener skyldes dykkingen. Først og fremst er det lungene og sentralnervesystemet som har fått gjennomgå etter en rekke arbeidsdykk på rundt hovedsakelig 100-150 meters dybde, men også enkeltdykk ned mot nærmere 400 meter.

Da dom ble avsagt i saken for et år siden ble de tilkjent erstatninger på 6,5, 5,9 og 3,1 millioner kroner. Jørgensen fikk ingenting fordi retten mente hans økonomiske tap er dekket inn av andre statlige kompensasjonsordninger.

Millioner ikke nok
– Det er staten som har anket dommene, men vi har levert motanker. Blant annet mener vi erstatningsbeløpene er satt for lavt, sier advokat Erik Johnsrud til NTB. Han er prosessfullmektig for Jørgensen, Kleppe og Muledal.

Vilnes blir representert av advokat Eivind Ludvigsen.

Dykkerne er forberedt på at kampen mot staten kommer til å bli lang og hard. Trolig blir det Høyesterett som får det siste ordet i erstatningssaken de fire pionerdykkerne har anlagt mot staten.

Premissene og utfallet av disse pilotsakene skal danne rammene for sakene til andre dykkere som vil kreve erstatning for skader de pådro seg da de drev dypvannsdykking i Nordsjøen på slutten av 1960-tallet og gjennom hele 1970-tallet.

Menneskerettighetene
Lagmannsretten skal også ta stilling til om nordsjødykkernes menneskerettigheter er blitt brutt på en rekke områder, blant annet manglende ivaretakelse av liv og helse, samt umenneskelig behandling og tortur, og om staten er ansvarlig, slik dykkerne hevder. Oslo tingrett svarte nei på dette spørsmålet, dykkerne er uenige.

– Dette er et prinsipielt veldig viktig spørsmål for oss. Det har nok ikke noen særlig betydning for erstatningsbeløpet, sier Johnsrud.

De fire dykkerne, og mange med dem, deltok i dypvannsdykking og andre dykkeroperasjoner i Nordsjøen i den perioden som kalles pionertiden for norsk oljeindustri. Advokatene Johnsrud og Ludvigsen, la under rettssaken i Oslo tingrett vesentlig vekt på å vise at staten utsatte pionerdykkerne i Nordsjøen for særlig stor risiko. De mente at staten hadde kjennskap til den risiko som var til stede.

Alvorlige skader
Tingretten anfører i sine premisser at den legger til grunn som uomtvistelig at i tillegg til umiddelbare skader, kan trykkfallssyke medføre varige skader som skader i ryggmargen, affeksjon av hjernestammen som påvirker balanse, hørsel, svelging og øyebevegelser, samt cerebrale symptomer som blant annet nedsatt følelse, hørsel og syn, motorisk svikt og mentale problemer.

– Saken har samme form og står i samme situasjon nå som i Oslo tingrett, sier Johnsrud.
Oslo tingrett bruke rundt seks måneder på saken, først og fremst på grunn av tidkrevende prosess med å vurdere de juridiske sidene og skrive dommen. Det kan fort bli 2009 for Borgarting lagmannsrett kommer med sin avgjørelse.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger