Planlegger, kjøper deler og bygger samtidig

Publisert 27. mars 2014

Norske skipsbyggere konkurrerer med Asia.,De fleste fartøyene som bygges i andre land, bygges sekvensielt, forklarer Kristina Kjersem, som jobber med en doktorgrad. Hun forteller at det først planlegges hvordan skipet skal bli. Når det er ferdig tegnet, kjøper verftet inn byggematerialene. Så er det tid for selve byggingen. Det skriver Forskning.no .

Men verftene Kjersem arbeider med, tenker på en helt annen måte. Her skjer alle fasene nesten samtidig. Materialene kjøpes mens planleggingen fremdeles er i full gang. Og når byggingen begynner, planlegges det fremdeles.

Raskere bygging
Det betyr at byggingen kan skje betydelig raskere. Og ikke minst betyr det at det er mulig å ombestemme seg underveis, eller å ta inn teknologi som ikke eksisterte ennå den dagen planleggingen begynte.

Kjersem kombinerer forskningen med den praktiske bakgrunnen sin, og har ifølge Forskning.no jobbet som planlegger hos Vard, og at det var derfor hun begynte med doktorgraden.

Det Kjersem forsøker å få til med forskningen sin, er å utvide bruken av lean-prinsippene i skipsbyggingsindustrien. Lean – eller slank produksjon – er en metode for å eliminere sløsing, og for å legge mer vekt på kundens opplevelse av hva produktet er verdt enn på kostnadene.

– Det er kunden som bestemmer. Når kunden og verftet signerer kontrakt, er den grunleggende designen ferdig. Så fort det er bestemt hvilket verft som skal bygge skipet, begynner detaljplanleggingen, beskriver hun.

For Vards del bygges skroget ved ett av konsernets verft i Romania og taues til Norge for ferdiggjøring. Parallelt med at det skjer, planlegges det videre.

– I Norge har kunden muligheten til å gjøre endringer ganske sent i byggeprosessen. Kundene bestemmer veldig mye underveis ut fra det markedet de skal bruke båtene i, sier hun.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger