Publisert 4. februar 2000

Statoil mener det vil være plass til både skifergass og LNG i framtidens gassmarked. – Bruker vi et par dager eller måneder ekstra på modne fram Shtokman-prosjektet vil det være verdt det, sier Statoil.

HAR TRO På SHTOKMAN:Mari Dotterud i Statoil.

Oilinfo skrev i dag at en russisk ekspert mener skifergassens inntreden på markedet kan resultere i gassoverskudd for Europa, og at Shtokman-utbyggingen blir for kostbar til å gjennomføres.

– Les: Nye spikere i Shtokman-kista
Det må ta Shtokman-beslutninger nå

Statoil, som har 24 prosent andel i Shtokman Development Company, har fortsatt stor tro på prosjektet og mener framtidens marked vil ha plass til både LNG (liquified natural gas) og skifergass.

– Den siste tiden har etterspørselen vært lavere enn produksjonen av gass, og det har påvirket prisene. Vi tror at det på lang sikt vil være et marked for både LNG og skifergass, og Sthokman er et langsiktig prosjekt, sier presstalskvinne for internasjonal produksjon og leting i Statoil, Mari Dotterud, til Oilinfo.

Hun utdyper at det er viktig at prosjektet modnes, og at partnerne i Shtokman Development ikke er redde for å bruke litt ekstra tid på å få verdi i prosjektet.

– Er det en mulighet for at Shtokman kan bli skrinlagt på grunn av for høye kostnader og lav etterspørsel?

– Som sagt prøver vi å danne oss et godt bilde av prosjektet på bakgrunn av den dataen som foreligger, når det gjelder økonomi, teknologi og miljø. Det er som i et hvilket som helst annet prosjekt. Vi har et beslutningsløp pågående og nærmer oss nå endelig utbyggingsløsning, sier Dotterud.

– Når vil det være?

– Vi forholder oss til tidsplanen som ble satt for en tid tilbake siden som tilsier en investeringsbeslutning i første del av 2010, fastslår Dotterud.

Shtokmanfeltet er ansett som et av verdens største offshore gassfelt. Feltet befinner seg i den russiske delen av Barentshavet rundt 600 kilometer nordøst fra Murmansk. Feltets C1 og C2 reserver består av 3,8 tcm (billioner standard kubikkmeter) gass og 37 millioner tonn gasskondensat. Gassen fra feltet vil bli skipet delvis via rørledninger og LNG. Det er planlagt oppstart av feltet i 2013.

Operatør er Shtokman Development Company, som består av Gazprom, Total og Statoil.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger