Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: En plattform eksploderte og brant i Mexicogolfen torsdag. Ansatte om bord ble reddet i sine livdrakter til sjøs. Foreløpig er det ikke snakk om en ny oljekatastrofe.

Eksplosjonen i Mexicogolfen skjedde ved 09-tiden, amerikansk tid, torsdag.

Den amerikanske kystvakten mottok melding torsdag morgen ved 09-tiden, amerikansk tid, om en brann om bord i en installasjon. Tolv mennesker lå i sjøen, mens en person var savnet.

Alle 13 ble funnet og reddet opp fra vannet. Deretter ble de fraktet til en nærliggende plattform, Vermillion Blokk 371, ifølge en pressemelding fra den amerikanske kystvakten.

Ikke oljeutslipp
Helikoptre fraktet de 13 til et sykehus på land hvor de fikk behandling. To helikoptre fra Houston og tre fra New Orleans ble rekvirert for å bistå i redningsaksjonen, i tillegg til flere fartøy.

Den amerikanske kystvakten meldte fra om at de hadde oppdaget et oljelag i nærheten av eksplosjonen, men har trukket dette tilbake. En rekke fartøy og helikoptre overvåker området.

Mariner Energy eier og driver plattformen, som har stålkonstruksjon stablet til havbunnen, hvor det finnes en rekke rørledninger, skriver Upstream.com .

Ukjent årsak
Produksjon ved plattformen var rundt 9,2 millioner Sm3 gass og 1.400 fat olje og kondensat per dag, opplyser Mariner Energy i en pressemelding. Produksjonen fra sju brønner ble stengt etter ulykken, som foreløpig ikke har fått følger for annen produksjon i Mexicogolfen.

årsaken til eksplosjonen er foreløpig ukjent, men den amerikanske kystvakten lover grundig etterforskning.

Mariner Energy har produsert i Mexicogolfen i flere år, og selskapet hadde intensjon om å bore mer på Vermilion Blokk 380, før selskapet fusjonerte med Apache i april.

På alerten
Det hvite hus var raskt ute med å tilby hjelp da plattformulykken ble kjent i går.

– Vi har oljevernutstyr klart, og det kan settes inn dersom vi får meldinger om forurensing i vannet, sa Robert Gibbs, talsmann i Det hvite hus.

En professor i petroleumsteknikk ved A&M-universitetet i Texas, Gene Beck, tror naturgass forårsaket eksplosjonen.

Nytt boreforbud?
Olje- og gassbransjen spekulerer nå i om amerikanske myndigheter vil komme med utvidet boreforbud på dypt vann i Mexicogolfen, på bakgrunn av både eksplosjon på riggen «Deepwater Horizon» og Mariner Energy-plattformen.

– Eksplosjonen og brannen i går er et bevis på at offshoreboring er en farlig praksis, uttalte Frank Lautenberg, senator i New Jersey, i en pressemelding i går.

Mariner Energy-plattformen stod imidlertid på grunt vann, i motsetning til Macondo-brønnen.

– Obama og hans menn kommer til å bruke dette som en grunn til å forlenge og komplisere utstedelsen av tillatelser, varslet Michael McKenna, leder ved konsulentselskapet MWR Strategies, til Bloomberg.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger