Publisert 4. februar 2000

Tenk deg å kunne ha full oversikt over Veslefrikk A-plattformen uten å være fysisk tilstede. Action Photo International gir nå selskaper tilgang til 360 graders panoramaoversikt over hvilken som helst plattform.

VERKTøYET: Man kan få tilgang via web eller CD-
rom. (Foto: ACTION PHOTO)

Selskapets første oppdrag var å lage en 360 graders panoramaoversikt i bilder over Veslefrikk A og B-installasjonene for StatoilHydro, og oppdragsgiveren så raskt et voksende bruksområde for verktøyet.

– I første omgang dreier det seg om å kunne kutte kostnader for modifikasjons- og oppgraderingsprosjekter. Mange ingeniører har ikke vært offshore på installasjonen hvor ting skal oppgraderes eller modifiseres, og kan dermed benytte seg av vår 360 graders panoramaguide hvor man kan se hele borefasiliteten i alle retninger, forklarer daglig leder i Action Photo International AS, Per Erik Berger til Oilinfo Weekend.

Enkel I.O.
Slik kan prosjekter startes på land med planlegging og kartlegging, og det blir færre og kortere turer offshore for prosjektarbeiderne.

– Jeg mener at vårt produkt er et godt eksempel på at Integrerte operasjoner ikke behøver å være så komplisert. Det handler om at onshorepersonell jobber sammen med offshorepersonell, forklarer Berger til Oilinfo Weekend.

Panoramaguiden er drevet via web eller fra CD-rom, noe som gjør den lett tilgjengelig og lett å bruke. Også stillbilder, kart og video kan settes inn i samme applikasjon dersom det viser seg hensiktsmessig.

PANORAMA:Utsikt over Veslefrikk-plattformen.
(Foto: ACTION PHOTO)

– Det smarte med dette produktet er at det kan brukes i årevis, det har ingen utløpsdato. Dersom riggen blir oppgradert og modifisert, kan vi ta noen nye bilder og legge dem inn i programmet. Det kan rett og slett brukes fra en plattforms begynnelse til slutt, sier Berger til Oilinfo Weekend.

Flere bruksområder
Berger opplever at kundene ser flere og nye bruksområder for verktøyet ettersom de tar den i bruk.
– Man kan anvende den til for eksempel onshorestyrt evakuering av plattform, hvor en kan lett få oversikt over installasjonen, sier Berger til Oilinfo Weekend.

Berger mener også at Action Photo er et viktig produkt som baner vei for integrerte operasjoner i områder med redusert båndbredde. Når videokonferanse er vanskelig å gjennomføre , kan man benytte seg av 360 graders panoramaguide.

Unge og lovende
Det er ikke mer enn tre år siden Action Photo International åpnet sine kontorer, og i ett av de tre årene har selskapet tilbydd produktet til oljebransjen. Etter å ha testet det på Veslefrikk-installasjonene, har også Gullfaks A og B, samt Valhall fått prøve produktet.

– Vi ble nominert til «Innovation award» under årets ONS, og det er selvfølgelig en bonus for oss, sier Berger. Nå satser han på flere offshore-prosjekter og understreker at det ikke er mangel på kapasitet.

PER ERIK BERGER:Daglig leder i Action Photo.
(Foto: ACTION PHOTO)

En lettere arbeidsdag
For et par uker siden fikk den StatoilHydro-opererte plattformen Gullfaks A sin panoramaoversikt over installasjonen. Selskapet er nå i ferd med å ta produktet i bruk.

– Vi bruker dette programmet når vi skal jobbe sammen flere fagdisipliner på flere steder, sier bore- og operasjonsleder ved Gullfaks A, Ina Garvik, til Oilinfo Weekend.

– Dette åpner muligheten for at vi som er landbaserte kan se på utstyr, åsted og ting via dette verktøyet. Dermed får vi en lik oppfatning av problemstillinger og kan løse problemer deretter. Det kan også åpne øynene for nye inspill og løsninger, forklarer Garvik.

Gullfaks- lederen sier de har kostnadssparing ved å slippe og sende folk på dagturer offshore, men påpeker at det ikke bare er penger å hente i innsparing.

– I StatoilHydro skal vi nå se mot integrerte operasjoner, hvor offshore og onshore skal jobbe på tvers av hav. Vi er da avhengige av gode dataverktøy og gode samhandlingsrom, og nå også visualisering, sier Garvik.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger