Publisert 4. februar 2000

Polske PGNiG har sikret seg en 25 prosents andel i letelisensen PL419 fra Nexen. Samtidig kunngjør selskapet at de vil bruke over 1 milliard på Skarv. Lisensandelen får de dog på billigsalg.

Selskapet vil betale 1 krone for sin andel i lisensen. Nexen er operatør i lisensen og har etter handelen 30 prosents eierskap i lisensen. Wintershall sitter med 25 prosent og Edison International sitter med 20 prosent.

BYGGES UT MED FPSO: Skarv-feltet, operert
av BP, skal bygges ut med en FPSO. (Ill.: BP)

Interessant lisens
Ifølge PGNiG inneholder lisensen, som ble delt ut i TFO2006, meget interessante letemål med både gass- og oljehåp. De siste to årene har 3D-seismikk blitt tolket på nytt, og lisensprospektivitet har blitt lokalisert.

– Transaksjonen er et ledd i PGNiGs strategi om å samarbeide tett med erfarne olje- og gasselskapet på den norske kontinentalsokkelen, slik som Nexen, Wintershall og Edison. PGNiG har som mål å investere i modne områder med lett tilgang til infrastruktur. Det at lisensen ligger så nær eksisterende plattformer kan gi kosteffektive eksportløsninger for gass- og oljefunn i lisensen, skriver selskapet i en pressemelding.

Lisensen ligger nær StatoilHydros Gjøa-utbygging, og det kan tenkes at selskapene ser på Gjøa-plattformen, som skal begynne produksjonen i september 2010, som en aktuell eksporthub.

Pumper penger inn i Skarv
Selskapet kunngjør også i dag at de planlegger å bruke 6,4 milliarder kroner på investeringer i 2009. Halvparten av dette skal gå til lete- og utvinningsprosjekter, melder AFX News.

– Vi vil bruke omtrent 650 millioner zloty på Skarv-prosjektet, avhengig av zloty-kursen, sier selskapets nestsjef Radoslaw Dudzinski. Med dagens zloty-kurs tilsvarer 650 millioner zloty 1,1 milliarder kroner.

PGNiG peker på Nordsjøen som et spesielt satsingsområde, og selskapet har nå med denne siste transaksjonen andeler i to letelisenser i tillegg til Skarv-lisensen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger