Polarled-effekten tar form

Publisert 9. september 2014

Atlantic Petroleum og Repsol satser på Aasta -satellitter.

Beslutningen om å ilandføre Aasta Hansteen –gassen i Nyhamna gjennom Polarled-rørledningen begynner å gi ringvirkninger i form av økt interesse for Nykhøgda og Vøringbassenget. Allerede denne måneden setter boreskipet ”West Navigator” boret i bakken på det Centrica-opererte Ivory -prospektet i PL 528B , et prospekt lisenspartner Rocksource mener kan inneholde mellom 50 og 230 millioner fat oljeekvivalenter i form av gass.

Forut for boringen har to nye oljeselskapet meldt seg på, færøyske Atlantic Petroleum og spanske Repsol. Den 13. august ble overdragelsen av en 15 prosent eierandel av lisensene 528 og 528B fra Rocksource til Atlantic Petroleum formalisert, og uken etter, 22. august, videresolgte Atlantic en 6 prosent eierandel til Repsol.

Satser rundt Aasta og Polarled

– Videresalget må ikke tolkes som at vår interesse for Ivory-prospektet og Norskehavet Nord har kjølnet, sier CEO (Chief Executive Officer) Ben Arabo i Atlantic til Petro Media News.

– Dette handler litt om å spre risk, men også om en avtale med en partner vi jobber nært sammen med i flere lisenser i området sier han, men kan ikke gå inn på videre detaljer rundt avtalen.

– De ni prosentene vi sitter igjen med, utgjør tross alt en betydelig andel. I tillegg har vi faktisk gått inn i ytterligere tre lisenser i området, sier han, og viser til oppkjøpet av Ithaca Petroleums 10 % andel i lisensene 602 og 601 den 28. august, samt TFO (Tildeling i Forhåndsdefinert Område) –tildelingen i PL 763 den 7. februar.

De Centrica-opererte PL 528 og 528B grenser til Aasta Hansteen-lisensene i øst, mens Repsol-opererte PL 763 grenser til Aasta i sør og PL 602 (Statoil) i vest. PL 601 ligger lengre sørøst, ikke langt fra traséen til Polarled.

– Vi hadde ikke eksponert oss så mye i området om vi ikke trodde det var lønnsomt, sier Arabo.

Repsol har så langt ikke kommentert på hva deres strategi for området er.

Borestart i september

Ivory-prospektet skal bores med boreskipet ”West Navigator,” og spuddato er inntil videre satt i september. Tørrgass-prospektet Ivory ligger i den dype delen av Norskehavet, på 1.420 meters havdyp i Vøringbassenget, og letebrønn 6707/10-3 S skal bores på grensen mellom lisensene 528 og 528 B, ca 20 kilometer nord for BPs Luva -funn, nå hovedressursen i Statoils Aasta Hansteen -utbygging. Forventet potensiell hydrokarbonforekomst er tørr gass, estimert til mellom 50 og 230 millioner foe.

Rettighetshaverne i lisens 528/528 B er Centrica Resources (operatør med 40 prosent andel), Statoil (35 prosent), Rocksource (10 prosent), Atlantic Petroleum (9 prosent) og Repsol (6 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger