Polarled er ferdig – 4,5 milliarder under budsjett

Foto: Allseas
Publisert 4. mai 2017

1. mai overleverte Statoil operatørskapet for Polarled-rørledningen til Gassco. Den 482 kilometer lange rørledningen mellom Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet og Nyhamna i Møre og Romsdal er levert 4,5 milliarder kroner under budsjett, skriver Statoil i en pressemelding.

Polarled er den første rørledningen som krysser Polarsirkelen til havs på norsk sokkel og åpner en helt ny motorvei for norsk gass til markedene i England og Europa. Transportkapasiteten for gass er ca. 70 millioner kubikkmeter pr. dag.

Rørleggingen startet ved Nyhamna i mars 2015 og i september samme år ble siste rørlengde installert ved Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet.

Opprinnelig investeringsbudsjett for rørledningsprosjektet var ca. 11 milliarder kroner. Når rørledningen nå overleveres til Gassco er investeringene redusert til 6,5 milliarder, en kostnadsreduksjon på 40 prosent. 

– Dette er mulig på grunn av god planlegging, god markedskunnskap og god gjennomføring med synergi mellom flere rørledningsprosjekter. Basert på dette har vi også kunnet treffe markedet med hensyn til kapasitet og pris, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil.

Ved å forbinde Aasta Hansteen til Nyhamna med Polarled-rørledningen, kan også gass fra denne provinsen nå markedene i Storbritannia og på kontinentet. Fra Nyhamna går rørledningen Langeled til England via knutepunktet Sleipner, som også er tilknyttet transportsystemet som eksporterer norsk gass til kontinentet.

– Polarled åpner for eksport av gass til Europa fra et helt nytt område og styrker norsk sokkels posisjon som en pålitelig og langsiktig leverandør. Med infrastruktur på plass, vil det også være mer attraktivt å lete og utvikle felter i nærområdet, sier Grete B Haaland, direktør for Asset Management i Statoil.

Rørledningen har seks tilknytningspunkter for nye funn og Dvalin blir første felt utover Aasta Hansteen som benytter Polarled. Nå overleverer Statoil operatørskapet for Polarled-rørledningen til Gassco sammen med operatørskapet for Polarled Utviklingsprosjekt.

Polarled-prosjektet omfatter også oppgradering av Nyhamna, som blir ferdigstilt i løpet av året. Denne delen av prosjektet har Shell, som opererer Nyhamna, hatt ansvar for. 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger