Publisert 27. januar 2006

Polen foreslår en europeisk musketerpakt om energi etter prinsippet «én for alle, alle for én». Den russisk-ukrainske gasstriden må få Europa til å våkne, mener landets statsminister.

NTB

– Jeg vil foreslå overfor mine kolleger at vi vurderer en europeisk energipakt etter modell av musketerenes pakt: Én for alle, alle for én, sier Polens statsminister Kazimierz Marcinkiewicz i et intervju med den sveitsiske avisen Le Temps.

Han mener en slik pakt bør omfatte særlig tre punkter: Forsyningsmangfold, økt lagringskapasitet og økt utveksling av energi blant EU-land.

Mistillit overfor Russland
Den polske statsministeren mener gasstriden mellom Russland og Ukraina ved årsskiftet har kastet et skarpt lys over et problem som polakkene lenge har vært opptatt av, men som de mener de ikke har fått gehør for i EU, nemlig Europas avhengighet av russisk energi.

– Det er én fordel ved hendelsene siden begynnelsen av januar, nemlig at problemet nå har fått en europeisk dimensjon, noe som viser at vi har hatt rett, sier Marcinkiewicz.

Han sår dyp tvil ved Russlands troverdighet som en sikker energileverandør for Europa.
– Vi kan ikke lenger stole bare på Russland. Det som skjedde 1. januar mellom Moskva og Kiev var for å være helt ærlig ikke særlig oppmuntrende, sier han til den sveitsiske avisen.

Energidebatt
Statsminister Marcinkiewicz la fram sitt forslag under Verdens økonomiske forum i Davos og vil derfra bringe det videre til sine EU-kolleger. Det føyer seg inn i rekken av utspill om energipolitikk som er kommet den siste tiden.

Tidligere denne uken la Frankrike fram flere forslag til en ny energipolitikk i EU, der de la særlig vekt på potensialet i sivil kjernekraft. Ifølge avisen The Financial Times har også representanter for forsvarsdepartementene i Frankrike og Storbritannia innledet en dialog med sikte på å utarbeide et felles syn på energisikkerhet.

EU-kommisjonen jobber for sin del med en såkalt grønnbok om energipolitikk som er ment å danne grunnlaget for en diskusjon om dette temaet på EU-toppmøtet i slutten av mars.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger