Publisert 19. januar 2006

Politiet i Rogaland skal etterforske gasslekkasjen på Visund-plattformen i Nordsjøen. – Lekkasjen natt til torsdag, er den største som har oppstått i nyere tid fra et prosessanlegg på en plattform på norsk sokkel, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet til NTB.

NTB

Han sier det er observert et stort hull i fakkelrøret der lekkasjen oppsto. Dette tyder på at gasslekkasjen var meget stor, ifølge Faret. Både Statoil og Petroleumstilsynet skal granske lekkasjen. Torsdag ettermiddag ble det klart at også politiet skal etterforske saken, melder NRK.

– To teknikere og to taktikere drar ut fra Bergen fredag morgen sammen med folk fra Petroleumstilsynet, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland i Rogaland politidistrikt til NTB.
Petroleumstilsynet har myndighetsansvar for sikkerhet, beredskap og arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten. Ansvaret ble overtatt fra Oljedirektoratet 1. januar 2004.

Nær dialog
Ole-Johan Faret sier Petroleumstilsynet har vært i nær dialog med Statoil etter at gassalarmen gikk om bord på plattformen natt til torsdag. På grunn av svært dårlig vær i området, kunne det først bli utført inspeksjoner på prosessanlegget i dagslys torsdag.

Ledelsen på Visund har rapportert til Petroleumstilsynet at det er observert et hull med diameter på 50-60 cm i røret som leder til fakkeltårnet.

Observasjonen indikerer at det har strømmet store mengder gass ut av dette hullet, ifølge Petroleumstilsynet.

Dersom Petroleumstilsynet finner at lekkasjen på Visund skyldes forhold som kan klandres Statoil, kan Statoil risikere sanksjoner i form av bøter eller pålegg om utbedringer.

Geir Gjervan, Statoils informasjonssjef for Tampen-området, sier til NTB at også Statoil vil granske lekkasjen ytterligere. Gjervan sier Statoil ikke har noen kommentarer til at Petroleumstilsynet skal granske gasslekkasjen.
– Det er rutine og helt etter boka, sier Gjervan.

Flere ble evakuert
Det var 91 personer om bord på den Statoil-opererte plattformen da både gass- og flammedetektorer ble aktivert tre minutter over midnatt natt til torsdag. Produksjonen ble umiddelbart stengt.

17 personer ble evakuert med helikopter til Gullfaks A-plattformen. Ved 2.30-tiden var situasjonen normalisert.

Før stengningen utgjorde produksjonen fra Visund om lag 35.000 fat olje og rundt 5 millioner kubikkmeter eksportgass per dag, ifølge Statoils egne tall.


Olje- og gassfeltet Visund, i blokk 34/8 og 34/7, ligger 22 kilometer nordøst for Gullfaks-feltet i Tampen-området. Produksjonen startet våren 1999.

Feltet er bygget ut med en flytende bore-, prosesserings- og boligplattform.Brønnene på feltet er knyttet til plattformen med fleksible stigerør.

Oljen går i rørledning til Gullfaks for lagring og eksport. Fra 7. oktober 2005 produserer og eksporterer Visund-feltet gass til kontinentet.

Kilde: Statoil

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger