Publisert 16. mars 2006

Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstranter i Paris torsdag. Samtidig varslet studenter og fagforeninger at de vil trappe opp protestaksjonene mot lovforslaget som vil gjøre det lettere å sparke unge arbeidstakere.

NTB

Tusenvis av studenter og skoleelever samlet seg ved universitetet i Sorbonne for å vise sin motstand mot regjeringens arbeidspolitikk. Da enkelte begynte å kaste stein mot politiet, var gatekampene i gang, og opptøyene endte med flere knuste butikkvinduer og en nedbrent aviskiosk. Minst sju politifolk ble skadd, og flere titall aktivister måtte finne seg i å bli kjørt vekk i politibiler.

Ifølge studentledere deltok fra 300.000 til 600.000 personer i aksjonene rundt omkring i landet, mens politiet anslo antallet til 247.500.
Innenriksminister Nicolas Sarkozy har gitt politiet ordre om å slå hardt ned på demonstranter som tyr til vold, men har samtidig bedt dem om å vise varsomhet overfor fredelige demonstranter.

Hardt presset
Protestbølgen har lammet de franske universitetene, og statsminister Dominique de Villepin står overfor sin tøffeste politiske utfordring noensinne. Han har satt seg som mål å bekjempe arbeidsløsheten blant unge ved å gi arbeidsgivere større frihet til å sparke ansatte under 26 år.

Meningsmålinger viser at Villepins popularitet er dalende, og krisen kan også skade hans drøm om å bli valgt til president i 2007.
Arbeidsløsheten blant de unge ligger nå på 22,8 prosent, og er dermed nesten dobbelt så høy som i gjennomsnittsbefolkningen.

Mange byer
Torsdag ble det også arrangert store demonstrasjoner i en rekke andre byer. Både i Marseille og Bordeaux marsjerte tusenvis av mennesker, og i Rennes skjøt politiet tåregass mot et hundretall studenter som i en kort periode okkuperte byens rådhus. Flere andre steder ble det også meldt om hærverk og sammenstøt mellom politi og ungdommer.
Seks av ti franskmenn støtter demonstrasjonene, ifølge meningsmålinger.
Lørdag er det varslet nye demonstrasjoner, og da håper arrangørene på å slå rekorden fra 7. mars da så mange som én million mennesker var med og marsjerte.


Studentopprøret i Paris 1968
1968 i Paris var ikke et vanlig år verken for franskmennene eller resten av verden. Studenter snudde verden på hodet og folk i alle aldere gikk i mot sjefene i landet. Men hvorfor ble det så mye opprør, og fikk demonstrantene noe ut av det?

Du kan lese artikkelen i sin helhet på avis.skolenett.no .

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger