Publisert 4. februar 2000

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener utenlandske agenter bruker oljemessen ONS til å skaffe informasjon og knytte kontakter. – Veldig mange bedrifter oppfatter det ikke selv, sier PST.

IKKE HøRT OM: Informasjons- og
markedssjef Jon Are Rørtveit i ONS har
ikke hørt om industrispionasje på
arrangementet tidligere. (Foto: ONS)

ONS går av stabelen i Stavanger annethvert år, og neste nummer i rekken av messe er siste uken i august i år. Ifølge kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er messen en arena for industrispioner fra andre land.

– Mange andre stater kan ha interesse i den teknologien vi har. De kan være på jakt etter teknologien i seg selv for å lære om den. Et slikt sted som ONS kan også være egnet til på komme i kontakt med personer og bygge relasjoner som man kanskje kan utnytte seinere for å få mer informasjon, sier Hugubakken, som bekrefter overfor NRK at oljemessen har vært brukt som arena for industrispionasje.

Agentene gir seg ifølge PST ofte ut for å være journalister eller potensielle kjøpere av teknologi. John Are Rørtveit, markeds- og informasjonsdirektør i ONS, er ikke kjent med at industrispionasje har funnet sted på ONS tidligere.

– Det har vi ingen erfaring med. vi har ikke hørt om noen slike tilfeller blant våre utstillere eller for den saks skyld besøkende, sier Rørtveit til NRK.

Den norske oljebransjen er et yndet mål for industrispionasje, og Statoil fanger daglig opp forsøk på spionasje via internett.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger