Politikerne spiller poker med arbeidsplasser og livsverk
Leserinnlegg fra Arild Tjensvold, direktør for Hytech Personell
Startskuddet for valgkampen har gått, og nok en gang spiller politikerne poker med folks arbeidsplass, livsverk og trygghet som innsats.
Hvorfor kan det så sammenlignes med poker? Det er når en viktig samfunnsdebatt ikke tuftes på fakta, men populistiske utspill uten rot i virkeligheten. Når begrep blir brukt i feil sammenheng fordi det bygger opp under det populistiske utspillet. Når politiske parti kjører reklameplass for å formidle at de har som mål å legge ned 30 000 årsverk, og da er ikke ringvirkningene, som vil bli enda større, medregnet. Når arbeidsmarkedet blir svartmalt slik at ingen kjenner seg igjen, men ingen sier imot. Når språkbruken i den offentlige debatten er verre enn det vi ville tillatt vår håpefulle å bruke. Når behovet for «likes» og makt går på bekostning av prinsipper, fakta og arbeidsplasser. Er dette valgkampen, politikerne og debattklimaet vi ønsker oss?
Jeg er stolt av å være en del av bemanningsbransjen i Norge. Gjennom mine 23 år i bransjen har jeg sett en kontinuerlig utvikling og profesjonalisering. Jeg har mye positivt å se tilbake på. Alle de menneskene som har fått arbeid når de trengte det. De som systematisk har fått bygget opp sin kompetanse gjennom oppdrag for så å lande drømmejobben, gjerne med god støtte og veiledning fra sin bemanningsrådgiver. De fleste som jobber med bemanning er opptatt av mennesker, deres karriereutvikling og jobbsituasjon. Det er for meg en stor glede når jeg kan ringe og fortelle at du fikk jobben. Selv kan jeg ikke tenke meg en mer givende arbeidsplass.
For å få denne debatten på rett spor så er det en del spørsmål som må stilles og det er to elefanter i rommet som må adresseres.
Elefant 1: Trenger vi midlertidig arbeidskraft? Svaret er Ja! Uten muligheten for å kunne skalere opp eller ned i virksomheter svekkes konkurransekraften, og da spesielt i de næringer som konkurrerer i utlandet. Norge er et lite land, og vi har ikke muligheten til å ha fagpersonell i alle disipliner ved maks belastning. Det ville blitt veldig mange som fikk en uforutsigbar arbeidshverdag og dårlig inntektsgrunnlag. Det ville også bli umulig for våre verft å konkurrere mot utenlandske verft.
Elefant 2: Driver bemanningsbransjen med midlertidighet? Ja, Bemanningsbransjen dekker midlertidige behov for virksomhetene. Men, alle som går ut i oppdrag blir fast ansatt i bemanningsselskapet og tar oppdrag hos virksomhetene for å løse disse behovene.
Bedriftene bør selv stå for midlertidig ansettelse? Nei. En midlertidig ansatt i en bedrift har da en tidsbestemt arbeidsavtale, og bedriften arbeider ikke for å gi medarbeideren nytt arbeid etter endt kontrakt. Bemanningsbyrå ansetter fast og jobber for å få medarbeideren inn i stadig nye oppdrag hos nye kunder. De fleste bemanningsbedriftene i Norge er seriøse foretak som respekterer, verdsetter og jobber til det beste for sine ansatte. Det er et løpende samarbeid og en vinn-vinn situasjon mellom bemanningsselskapet og for den ansatte.
Ved å forby bemanning vil man legge ned flere titalls tusen arbeidsplasser. Det vil ikke lenger være lov å få inn en IT-konsulent / HMS konsulent eller lignede slik som det praktiseres i dag. Verftene vil slite med å ta på seg store oppdrag, og vil etterhvert flytte virksomheten ut av landet. Midlertidig ansatte vil få dårligere arbeidsforhold. Leie mellom produksjonsbedrifter er en dårlig løsning da vi ofte har kompetanseklynger i Norge som har de samme konjunkturene. Slikt sett får vi et parallelt ressursbehov der alle trenger de samme folkene samtidig og nedbemanninger skjer bransjevis til samme tid.
De politiske partier og fagforeninger som krever en minimums stillingsprosent på 60, 80 eller 100 prosent. Har de samme krav til stillingsprosent når de leier lokaler for en årskonferanse? Har de en oppfattelse av at alle som serverer, tilrettelegger, ordner lyd og overføring er fast ansatt? En kan ikke bare stille slike krav til en liten bransje i Norge bare fordi de har en oppfatning av at det er mest politisk korrekt. I min verden er det politisk ukorrekt å diskriminere på grunn av bransje, det er politisk ukorrekt å bruke nedsettende betegnelser og det er politisk ukorrekt, eventuelt lite kompetent, å ikke sjekke fakta.
Innlegget ble først publisert på Tjensvold sin egen LinkedIn-profil. Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.