Bedrifter på Vestlandet tror ikke på politikerne

(Foto: Sparebanken Vest)
Publisert 27. mars 2015

Konserndirektør i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik, presenterte Vestlandsindeksen under Vestlandskonferansen 2015 i går, som forteller hvordan bedriftene på Vestlandet ser på framtiden.

I produktivitetsgapet som har utviklet seg i økonomien de seneste tiårene, vil det være behov for omstilling i tiden framover. Undersøkelsen spurte derfor bedriftene på Vestlandet i hvilken grad de har tro på myndighetenes evne til å bidra i en omstillingsprosess og deres egen tro på å lykkes i omstillingen.

– Resultatet viser at bedriftene har en svak tro på myndighetenes evne til omstillinge; bare 26 prosent har tro på at myndighetene skal klare å legge til rette for omstilling i norsk økonomi. Hele 63 prosent tror på bedriftens evne til å omstille seg, sier Fresvik og legger til:

– Dette er kanskje ikke oppløftende lesning for politikerne, men det er like fullt en realitet at det er bedriftene selv som må lede an i en sånn omstilling.

Et markant funn

Kanskje ett av de mest markante funnene i Vestkantindeksen var da bedriftene på Vestlandet ble spurt; hvilke kostnader forventes å øke de kommende kvartalene?

– Undersøkelsen viser at bedriftene forventer at lønnskostnadene skal komme betydelig ned. 55 prosent av bedriftene forventet at kostnadsøkningen i 4. kvartal 2014 tilskrev økte lønnskostander, men denne andelen har nå falt til 31 prosent, sier Fresvik.

Vestlandsundersøkelsen er et samarbeid mellom næringsforeningene på Vestlandet. Over 1500 bedrifter har totalt deltatt i undersøkelsen, som viser at olje og gass-bedrifter er mindre optimistiske enn resten. 46,3 prosent i Stavanger-regionen forventer at 2015 blir som 2014, mens 22,7 tror det går bedre og 30,9 tror det går dårligere.

– Oljeprisfallet vi har er preget av lav etterspørsel, samtidig som vi ser økt produksjon i OPEC-landene kombinert med økt tilbud fra USA og Canada. Det skaper store bølger når oljeprisen blir halvert på denne måten, men samtidig er det lett å bli historieløs. Næringen har vært utsatt for det samme før, og dagens oljepris ligger nå på snittet av det oljeprisen har ligget på siden 1970, sier Fresvik.

Sparbanken Vest på Vestlandskonferansen i fjor.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger