Bygger Russlands største gassprosesseringsanlegg

Publisert 30. juli 2015

EUs satsing mot en energimiks som gjør Europa grønnere, men også mindre avhengig av russisk gass, har de siste årene fått russerne til å vende blikket østover, mot Kina.

I tråd med denne nye strategien melder Gazprom i dag at datterselskapet Gazprom Pererabotka Blagoveshchensk og kontraktøren NIPIgazpererabotka (NIPIGAZ, del av SIBUR Group) skal danne et partnerskap for design, koordinasjon av utstyr og materialer og bygging av Amur Gas Processing Plant (GPP) i nærheten av byen Svobodny i Amur-regionen. Amur ligger i Sørøst-Sibir, og grenser til Yakutsk-regionen i nord, og Kina i sør.

Ifølge Gazprom vil Amur GPP bli det største gassprosesseringsanlegget i Russland, og et av de største i verden. Anlegget vil ha en designkapasitet på opp til 49 milliarder kubikkmeter gass i året (Bcm). Videre vil det omfatte verdens største heliumproduksjonsanlegg.

NIPIGAZ skal stå for selve utbyggingen under en turnekey, EPIC-kontrakt (engineering, procurement, installation and commissioning), og overføre anlegget til Gazprom Pererabotka Blagovesjtsjensk klar for operasjon

Amur GPP vil bli forsynt med multikomponent gass fra Gazproms Irkutsk- og Yakutia-gassproduksjonssentre, under bygging av Gazprom under det såkalte Eastern Gas Program, gjennom Power of Sibir gassrørledningen. Fabrikken vil produsere metan, etan, propan, butan, pentan-heksan fraksjon og helium.

I tråd med tidsplanen, blir første spadestikk på byggeplassen i år, melder Gazprom uten å være mer konkret, men sier faset oppstart av GPP -prosesstogene vil skje i takt med utviklingen av produksjonskapasitet i Yakutsk og Irkutsk-regionene.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger