– Et fall som må tas på alvor

(Foto: Bjørn Studeal)
Publisert 29. januar 2015

Nye konjunkturtall for industrien ble lagt fram fra SSB onsdag, og tidligere statssekretær, Robin Kåss (Ap), sier grafen ikke har vært så langt nede siden finanskrisen.

– Færre bedriftsledere er positive til utsiktene enn i foregående kvartal, og det forventes at sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. De kjempestore delene av næringslivet som er rettet mot olje og gass er hardt rammet, sier Kåss til Porsgrunn Dagblad.

SSB graf konjunktur

Graf: Aktivitetsnivået måles ved bruttonasjonalprodukt (BNP), som består av en rekke økonomiske størrelser som f.eks. investeringer, sysselsetting og forbruk, og konjunkturen er gitt ved differansen mellom aktivitetsnivået og trendnivået.

Ledighet innenfor offshore kan påvirke privat etterspørsel, og tiltak som kommer fra regjeringen er lite målretta, påpeker Kåss. Han mener nedsalg i statlige selskaper og kutt i formuesskatt for rike hjelper lite på situasjonen.

– Vi risikerer å miste gode fagfolk og særlig små bedrifter som er eksponert overfor offshore, sier den tidligere statssekretæren.

For deler av eksportindustrien kan det være økte muligheter på grunn av lav krone. I tillegg er det deler av industrien i Grenland som har olje/gass som innsatsfaktor og dermed nyter godt av lav oljepris. Totalbildet er likevel at nedgangen i offshore kan bli veldig alvorlig hvis ikke politikerne er mer aktive, mener Kåss.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger