– Første halvår blir tøft

Første halvår blir tøft, men ved utgangen av året skal oljeprisen opp mot USD 69, mener Thina Saltvedt. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 21. januar 2015

Budskapet analysesjefen for makro/olje hos Nordea, Thina Saltvedt, ble mottatt med både skuffelse og lettelse hos forsamlingen på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, norsk oljebransjes årlige kick-off i NPF-regi.

Hun oppsummerte oljeprisens vei nedover; det produseres altfor mye olje mens veksten i verdens økonomier er svakere enn tidligere, og gikk mer i detaljer rundt faktorene bak. Så rettet hun fokus framover:

– Før OPEC-møtet var bekymringen mindre for den langsiktige prisen, påpekte hun, og konkluderte at siden Opec nå har endret strategi, må markedet balansere seg selv.

– Det betyr at prisene varer lengre, og at prosjekter som avhenger av høyere oljepris, blir utsatt lengre. Imens faller produksjonen, så vi kan komme til å få en kraftig rekyl i oljepris.

Videre tror hun at klima kommer til å påvirke mye mer enn mange tror, og det innen transport man vil merke det best.

– Transport er siste skanse for oljemarkedet. Men skifte til annen energi kan gå fort. Transport har ikke hatt konkurranse før nå, men de høye prisene gjør energieffektivisering og annen energi mer lønnsom, sa hun, og viste til hvor raskt for eksempel Tesla hadde tatt markedsandeler.

Saltvedt advarte også om faren for stranded assets, også i Norge.

– Statoil seir de tar høyde for høyere karbonpris når de beregner risiko. Er det nok? Tar de høyde for nedgang på etterspørselssiden? Den (etterspørselen, red.) var høy, men jeg tror ikke vi skal tilbake til det nivået, sa hun.

– Men, oppsummerte hun.

– Jeg tror den (oljeprisen, red.) skal oppover nå, sa Saltvedt. Hun begrunnet dette med at dagens pris er for lav til å trigge de investeringene som trengs for å opprettholde det globale produksjonsnivået som trengs for å møte etterspørselen på sikt, og la fram prognoser som sier at Brent-prisen vil krype opp mot USD 57 i løpet av første halvår, for siden å fortsette mot USD 69 per fat ved årsskiftet.

 

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger