– Oljeprisen ender på mellom 65 og 95 dollar i år

(Foto: Skeie Group/Arkiv)
Publisert 19. januar 2015

Det er et anslag supergründer Bjarne Skeie justerer seg etter.

– Verden går simpelthen ikke videre med en oljepris på 30 dollar fatet. Så er spørsmålet: Hva tror man?[…] Personlig mener jeg at oljeprisen kommer til å ende på et sted mellom 65 og 95 dollar fatet dette året. Vi får se utover høsten. Tar jeg feil, må jeg tilpasse meg, jeg som alle andre, sier Skeie til Fædrelandsvennen.

Det er 45 år siden Bjarne Skeie fra Eiken i Vest-Agder ankom Kristiansand som nyutdannet ingeniør og ble ansatt av Eyvind Larssen i kranselskapet Hydralift. Siden har gründeren hatt en finger med i spillet i det meste som har skjedd i offshoreleverandørindustrien på Sørlandet. I 1987 ble han kastet ut av daværende Maritime Group/MH, nå Aker Solutions, etter at Elektrisk Bureau hadde kjøpt en stor aksjepost i bedriften. Skeie fikk med seg Hydralift, som han utviklet til å bli en av Maritime Groups argeste konkurrenter, før han i 2002 solgte det til den amerikanske giganten National Oilwell Varco. 69-åringen har deretter vært initiativtager i riggselskaper som Ocean Rig, Sinvest, Skeie Drilling and Production og Prospector Offshore Drilling. Etter lang fartstid i bransjen, har han gjort opp sine tanker om hva prisfallet kommer av.

USA
– Store bevegelser i oljeprisen skyldes enten politiske beslutninger eller at et eller annet kommer inn fra siden i markedet. Eller krig. Denne gangen har noe kommet inn fra siden, nemlig amerikansk skiferolje. Lenge holdt energikrevende vekst i BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, red.anm) unna for økt tilbud i markedet. Men nå har skiferoljeproduksjonen blitt så stor – det er kjapt gjort å få den opp av bakken – at markedsbalansen har tippet. Lenge fungerte lagervolumene i USA som buffer i både opp- og nedgangsperioder, men slik er det ikke lenger. Dessuten er BRICS-landene blitt en mer uoversiktlig gruppe, sier Skeie, før han fortsetter:

– Opec, som langt på vei betyr Saudi-Arabia, vil lage spetakkel for Iran. Det har med sunni- og shia-islamisme å gjøre. Så har vi jo krisen med Russland, Krim og Ukraina. I den grad noen har overtatt Saudi-Arabias rolle som svingprodusent (som er i stand til å endre oljeprisen ved å variere levert mengde, red.anm.), så er det USA.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger