– Vil komme sterkere tilbake

Tord Lien er sterk i troen på norsk oljenæring. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 20. januar 2015

Når Olje- og energiminister Tord Lien i dag åpnet Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, stod han fram som en sjelden fugl blant norske politikere; en leder. Han har tidligere sving pisken når det trengtes. I dag kunne han by en krisepreget forsamling, bestående av brorparten av topplederne i norsk oljenæring, på en lederskikkelse med visjoner og framtidstro.

– Dette er en syklisk næring. Stort sett har næringen kommet sterkere tilbake når den er inne i en slik fase som nå. Det tror jeg vil skje denne gangen også, sa Lien. Han holdt videre en kort og konsis gjennomgang av faktorene som i sum har bidratt til oljeprisenes fall, og sa videre:

– Det er ikke oljeministerens jobb å spå om oljepris i kvartalsperspektiv. Jeg vil snakke om det store bildet. En betydelig del av produksjonen kommer fra store felt med fallende produksjon over hele verden. Det trengs store investeringer for å erstatte dette. Samtidig er det økt etterspørsel, og man trenger ikke være økonom for å tenke at lav pris vil øke etterspørselen. tror prisen vil vokse fra dagens nivå til et nivå som gir lønnsomhet i et langsiktig perspektiv.

– Landets viktigste distriktsnæring
Til dem som ikke helt har skjønt næringens plass i det norske samfunnet, hadde Lien følgende melding:

– Oljen er den viktigste distriktsnæringen i landet, og gir store bidrag til statskassen, innledet han.

– Petroleumsvirksomheten er den soleklart viktigste næringen i landet, og vil være det i overskuelig framtid. Husk; det man regner som en liten investering i oljeindustrien, ville være en gigantisk investering i landindustrien. Vi har de siste årene hatt ti store utbygginger samtidig! Disse ferdigstilles nå, sa han, og mente fallet i aktivitet ikke burde overraske noen.

– Vi har lenge visst at etter dette har vi ikke tilstrekkelig mange store prosjekter til å opprettholde den aktiviteten vi har hatt i bransjen. Derfor kommer Johan Sverdrup –utbyggingen som bestilt, sier han, og trekker fram noen av detaljene.

– Prosjektet vil ikke bare gi sysselsetting til våre barnebarn, men også sikre velferden deres. På kort sikt betyr den oppdrag til industrien, sa han, og viste til dagens kontraktstildeling til Kværner Verdal.

– Om ikke trønderne spretter champagnen i dag, kan de like gjerne stenge polet!

 

Fem punkter mot lyset
Lien har en klar forståelse av hva bransjen sliter med, og prøvde på ingen måte å rosemale dette.

– Jeg tror dessverre vi må forvente at noen selskaper må gjennom ytterligere kutt, før det snur. Dette er ikke et særnorsk fenomen, men et globalt, og gjør at clustre som leverer til andre land, også føler det, sa han, men har på ingen måte planer om å legge seg ned og dø.

– Det er ingen tvil om at ressursbasen på norsk sokkel gir store muligheter framover, sa han, og laget en fempunkts ”to do” –liste som skal bringe den norske petroleumsbransjen ut av mørket og tilbake til lyset.

1:
– Vi må utnytte potensialet i eksisterende felt og infrastruktur.

2:
– Vi må bygge ut alle lønnsomme funn. Her må alle dra lasset sammen

3:
– Vi må ha effektivisering, omstilling og kostnadskontroll. Næringen har hovedansvaret, emn vi må ha økt oppmerksomhet mot kost-/nyttevurderinger ved myndighetstiltak.

– Vi skal bidra, sa Lien, og lovet at unødvendig byråkrati og dokumentasjon må bort.

4:
– Vi skal ta i bruk nye løsninger.

– Her viste han til Tommeliten Gamma –prosjektet, hvor man skal bygge ut ved å gjenbruke topsiden fra Huldra-plattformen.

– Det må være første gang man har bygget ut et felt med en topside funnet på finn.no!

5:
– Vi skal regelmessig gjøre store funn, sa Lien, og gikk sømløst over til presentere TFO og 23. runde.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger