Vil splitte Statoil

Jarand Rystad vil dele opp Statoil. (Arkivfoto)
Publisert 21. mai 2015

Tidligere denne uken gikk oljeservicegründer Ståle Kyllingstad ut i Dagens Næringsliv og sa at staten bør kjøpe opp selskapet og ta det av børs, og sikre bedre politisk styring med selskapet. I dag sier analytiker Jarand Rystad til avisen at selskapet er blitt for mektig, men ser en annen løsning enn Kyllingstad.

– Vi har en monopolistisk situasjon på innkjøpssiden på norsk sokkel. Det er en stor svakhet ved norsk sokkel. Det hadde vært mye sunnere for norsk sokkel om vi hadde et sterkt Hydro, slik vi hadde før. Det hadde tvunget Statoil til å tenke annerledes, mer markedsmessig og strategisk, sier han.

– I og med at de er så sterke som de er, har vi ikke tilstrekkelig konkurranse på innkjøpssiden på norsk sokkel. Det beste for norsk sokkel og Norge hadde vært å splitte Statoil, sier Rystad. Han ser for seg to børsnoterte selskaper, og mener det må gjøres for å skape mer optimale infrastrukturløsninger for norsk sokkel. I mange tilfeller er løsningene ikke samfunnsøkonomisk fornuftige selv om det er fornuftige for Statoil, sier Rystad til avisen.

 

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger