Publisert 15. mars 2006

Førsteamanuensis Torstein Hjellum ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitet i Bergen antyder i en kronikk at Bondevik ikke helt har forstått poenget med den strenge korrupsjonsloven som ble vedtatt i hans statsministertid.

Hjellum viser blant annet til den omfattende pengestøtte som har tilfalt fredssenteret som tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har opprettet:

*Statsminister Stoltenbergs kontor skal ha lova Bondeviks senter rundt 1 million i driftsstøtte årlig.

*Stortingspresident Jagland, som har den offisielt høgaste posisjonen i Norge, nest etter Kongen, stiller autoriteten til dette offentlige vervet til disposisjon. Jagland skal vera styreledar i Bondevik-senteret.

*Bondevik har, saman med tidligare olje-minister og partifelle Einar Stensnæs, bedt oljeselskapa Statoil og Hydro, selskap der staten har store eigarinteresser, om å støtta senteret økonomisk. Dei har fått tilsagn om 10 millionar.

«Kickback»
Hjellum viser til at ’kickback’ i korrupsjonssammenheng er et begrep:
» Det er tilbakebetaling for tidligare tjenester. Prinsipielt er dette ein interessant problemstilling: Ein tidligare statsminister og oljeminister får støtte til eit privat prosjekt frå industriselskap som har hatt store interesser knytt til regjeringsbeslutningar. Er det ein takk for sist?»

– Misbruker Kjell Magne Bondevik sitt utgåtte politiske mandat til eigen fordel? spør Hjellum i sin kronikk som du finner i sin helhet på nettavisen for Universitetet i Bergen .

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger