Publisert 4. februar 2000

Det polske oljeselskapet PGNiG har besluttet å donere 4,6 millioner kroner til olje- og gassrelatert utdanning ved Universitetet i Stavanger.

SAMARBEID: UiS skal
samarbeide med det
tekniske universitetet
i Krakow, AGH.

– Det dreier seg primært om forskning rundt behov og interesser knyttet til modellering og gjennomføring av offshore CO2-injeksjon på felter hvor PGNiG har en eierandel, forklarer Terje Frøiland, leder for eksterne relasjoner ved UiS, til PetroMedia.

Forskningsprosjektet skal strekke seg over fem år, og skal dekke utgiftene til bade professorer, mastergradstudenter og phd-programmer.

– Her i Stavanger vil det engasjere en tekniker, en ingeniør og to professorer, i tillegg til flere masteroppgaver. Som en del av avtalen er også et utvidet samarbeid med AGH-universitetet i Krakow (Akademii Górniczo-Hutniczej; det tekniske universitetet i Krakow, Polen, red.), hvor flere professorer skal delta. Alt i alt dekker støtten fra PGNiG engasjementet til tre-fire professorer herfra, en fra Krakow, en phd og fire-fem masterstudenter, i tillegg til administrasjon og styring, sier Frøiland.

Blir den akademiske friheten på noen som helst måte berørt av slike former for oppdragsforskning?

– På ingen måte. Dette er forskningsområder vi allerede er engasjert i, og er på ingen måte noe bestillingsverk. PGNiG får tilgang til våre resultater og prøver, og står fritt til å bruke dem, men alle patenter og idéer som skulle komme ut av dette vil være UiS’ eiendom. Vi har forhandlet frem denne avtalen i løpet av det siste året, forklarer Frøiland.

– Summen på 4,6 millioner kroner var noe vi regnet oss frem til, og som PGNiG styre i Polen sa ja til. Statlig støtte til universitetene går stort sett med til vanlig undervisning, og vi har en definert satsing på ekstern finansiering for slike prosjekter, sier Frøiland.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger