Publisert 15. februar 2013
De hadde ambisjon om maks seks ansatte. Nå sikter Momek mot å bikke milliarden i omsetning. Høyt tempo er noe av det artigste konsernsjef Wiggo Dalmo vet.

,

Dette portrettintervjuet står på trykk i Petromagasinet, 1, 2013.

– Det er ikke lenge siden han kun sto med en verktøykasse i hånda.

Drosjesjåføren har på den femten minutter lange turen fra flyplassen gitt en detaljert beskrivelse av Mo i Rana som et regionalt knutepunkt. Han har forklart hvordan beslutningen om å legge Norsk Jernverk hit på 40-tallet sikret fremtiden for byen. Og han har, mens han kjører gjennom bommen til Mo industripark, fortalt det han vet om Wiggo Dalmo og Momek: At han startet med omtrent ingenting, og nå, med gode medhjelpere på laget, har bygget Momek opp til nye høyder.

*

Ute ligger det et blekt slør av vindstille mørketid på tilbaketog. Det er fem tørre minusgrader. Industriområdet ligger delvis omkranset av skråninger pepret med bartrær. Momek Group, i røde bokstaver står skrevet på hovedkontorveggen. Like bortenfor ligger en diger verkstedhall, som utgjør en god porsjon av de totalt 14.000 kvadratmeterne med bygningsmasse som Momek disponerer.

Momek har vokst seg stort. Nå vil de bli større.

Inne i hovedbygningen lukter det mat. Klokka er lunsj og kokken med det hendige navnet Antonius Jacobus Johannes Tonny von Haasterecht, også kalt Ton, disker i dag opp med taco til Momek-gjengen. De begynner å bli mange nå. Men sånn har det naturlig nok ikke alltid vært. For noen år siden stod det tre karer med 100.000 i startkapital. Og nærmest ingenting annet.

*

Det er lenge siden nå. Han husker det knapt. Men da Wiggo Dalmo vokste opp, var det i et hus et steinkast på utsiden av industriparken han i dag er en del av. Han husker lydene fra den tunge transporten som dundret frem og tilbake. Han husker at han reket rundt på forskjellige byggeprosjekter der faren hans, elektrikeren, jobbet på. Men ellers; industrien i hverdagen som barn, selv like utenfor industriporten i området, er ikke noe som har satt uforglemmelige spor. Det var først etter hvert, da han startet på yrkesskolen, at det tegnet seg opp et løp for den unge mannen.

– I midttimene på yrkesskolen dro jeg alltid opp og jobbet for Multimaskin. Det gjorde at det ble enkelt å få seg praksisplass. Der var jeg ganske lenge. Etter hvert begynte jeg også å komme med forslag til ledelsen. Jeg tok fagbrev som industrimekaniker, og jeg jobbet mye. En dag sa fagforeningslederen stopp, fordi jeg jobbet mer enn jeg hadde lov til. Da meldte jeg meg ut av fagforeningen. Det var kanskje ikke så populært. Men dette var min måte å si ifra på at jeg heller ville jobbe, enn ikke å ha penger, sier han.

Etter hvert tegnet det seg opp noen konturer av at det ikke helt var plass til unge Dalmo i Multimaskin. Ideene han lanserte ble gjerne ikke fulgt opp, og i 1997 kom et taktskifte. Det var nærmest en verdenshistorisk begivenhet som gjorde at Momek ble startet året etter – da valutaspekulasjon i thailandsk baht snudde opp-ned på Asia-økonomien.

– I 1997 fikk jeg tilbud om jobb som vedlikeholdsleder på et valseverk i Thailand, i Korat litt nordøst for Bangkok. Da hadde jeg egentlig bestemt meg for å dra. Så slo den asiatiske finanskrisen til, og stillingen jeg skulle begynne i eksisterte ikke lenger. Da var jeg så mentalt innstilt på å gjøre noe annet, at jeg startet for meg selv, forteller han.

Han startet et lite enkeltmannsforetak, og leide seg ut til kranselskapet Kone Cranes. Det var noe han levde svært godt med.

– Det ga meg mer energi å jobbe for meg selv. Derfor, i mai 1998 gikk vi sammen, tre aksjonærer, med en tredjedel hver og startet Momek, sier han videre.

I tillegg til Wiggo, var Tor Arne Sørmo og Kurt Bredesen, alle i midten av 20-årene, med på å starte det som skulle bli et aldri så lite industrieventyr.

– Vi var tre stykker som gikk inn med like mye hver. Ellers hadde vi ingenting. Målet vårt var å få maksimalt seks ansatte, sier Wiggo Dalmo.

Året var 1998. En måned senere var førstemann ansatt. Senere, samme høst var målet nådd. Seks personer var i jobb for Momek.

*

I dag sitter Wiggo Dalmo på kontoret, innerst i gangen, med rød genser og kan se utover deler av industriparken. Nå har årene gått, og Momek sysselsetter omkring 300 mennesker. I tillegg til moderselskapet Momek Group, er det fire andre divisjoner: Momek Fabrikasjon, Momek V&M, Momek Bygg og Momek Engineering. I 2012 omsatte de for omkring 380 millioner kroner. I 2013 nærmer de seg 500 millioner. Og større skal de bli. I fjor kjøpte Momek opp Miras Multimaskin; der Wiggo tråkket sine første industristeg. Og med seg på laget har Momek fått private equity-selskapet Hitec Vision. Nå skal det vokses mer.

“For HitecVision er dette en spennende satsing hvor vår kapital og ressurser, i kompaniskap med Wiggo Dalmo, kan støtte oppbyggingen av Momek som en aktør innen bygg, fabrikasjon og MMO (vedlikehold og modifikasjon). Vi ønsker å videreutvikle Momek Group ut fra det sterke grunnlaget som er lagt av Wiggo, Helgeland Invest og medarbeiderne i Momek, til en betydelig leverandør innenfor dette segmentet, dette skal vi bygge videre på. Momek, godt støttet av Helgeland Invest, har gjennom mange år vist vilje og evne til vekst og utvikling.”

Uttalelsen er signert Per Hatlem, Partner Industri HitecVision, i en pressemelding datert 13. september 2012. Dette markerer starten på den videre veksten.

– Vi skal over milliarden. Det er jeg ganske sikker på at vi skal få til, sier Dalmo til Petromagasinet.

– Men jeg hadde ikke trodd dette, om noen viste meg tallene da vi startet i 1998, legger han til.

Han er opptatt av at han ikke selv skal ta æren for veksten og suksessen selskapet har hatt. For selv om han har takket ja til å stille opp i et portrettintervju, frykter han det veldige personfokuset.

– Oppbyggingen av Momek er på ingen måte noen enmannsjobb. Det er et produkt av at mange mennesker som er opptatt av fagene sine og svært dyktige har bygget opp noe sammen. Jeg er veldig heldig som kan jobbe med så mange dyktige mennesker, sier han.

*

1998: 4,5 millioner kroner i omsetning. EBITDA: 0,7. 1999: 14,9 i omsetning. EBITDA; 2,2 millioner. Og videre vokser det. I 2006 var omsetningen på 59,6 millioner kroner. Året etter på langt over det dobbelt, med en EBITDA på over 20 millioner kroner. I 2012 økte omsetningen med 70 prosent fra året før, fra 243,6 millioner til omkring 380.

– En vekst på 70 prosent er fantastisk. Vi tjener penger og har ro i organisasjonen, sier han.

– I 2005/2006 la jeg frem en plan om at Momek skulle bikke 100 millioner kroner i omsetning. Det ble møtt med hoderysting fra de andre. I 2008 kjøpte jeg ut de andre partnerne. I 2012 kom HitecVision med på laget. For meg betyr dette en mulighet til å realisere potensialet i både bedriften og området. Det gleder meg at de vil være med, sier han.

*

– I fjor dro vi 150 mann til Dubai.

Wiggo gliser godt.

– Det er veldig bra. Jeg tror ikke det er så mange steder folk tar ut ferie for å dra på tur med jobben, sier han.

Han forteller at Momek forsøker å holde en sterk velferdsprofil for sine ansatte.

– Vi gjør det sånn at om den ansatte legger 300 kroner i måneden til velferd, så matcher vi det, og legger 300 kroner til velferd hver måned. Da tar vi én stor reise annethvert år, kokken lager mat hver dag, samt at det inkluderer en rekke andre velferdstilbud.

Han er rimelig sikker på at velferdsordningene hos dem gir resultater.

– Å investere i velferd ser jeg på som viktig og riktig. Vi ser det blant annet på sykefraværet, som er svært lavt. Dette er jeg sikker på henger sammen, sier han videre.

På Momek sine nettsider heter det at kundene skal oppleve Momek som fleksible, ansvarsfulle, hurtige og ungdommelige. Det er ikke umulig at dette speiler deler av Wiggo Dalmo sine egenskaper ellers. Når han har fri, bruker han gjerne tiden sin på ting som går fort. For eksempel racingbilen sin.

– Jeg liker fart, og er ekstremt opptatt av biler. På bilbanen kan jeg kjøre så fort jeg vil, samtidig som det er sikkert, sier han.

Fakta: Wiggo Dalmo (41)
Født 15. desember 1971
Gift med Vanja Johansen
Har to barn: Siren (7) og Lisa-Mari (13)
Født og oppvokst i Mo i Rana
Er nå konsernsjef i Momek Group

Fakta Momek:
Består av moderselskapet Momek Group, Momek Bygg, Momek Fabrikasjon, Momek V&M og Momek Engineering
Etablert i 1998
Har omkring 300 ansatte
Regner med å omsette for omkring 500 millioner i 2013
Vil forsøke å runde en milliard i omsetning i løpet av fem år

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger