Publisert 29. mars 2007

Et av verdens største solcelledrevne kraftverk ble åpnet i Portugal i går. Landet skal investere 60 milliarder kroner i fornybar energi i de neste fem årene.

petro.no

Illustrasjonsfoto: SunPower

Solcellepanelene dekker et område på 60 hektar – like stort som 80 fotballbaner – utenfor byen Serpa sørøst for hovedstaden Lisboa. De produserer nok strøm til å dekke behovet til 8000 husstander i Alentejo-regionen.

Solcellekraften skal også skape arbeidsplasser og bidra til økonomisk utvikling i en fattig region som ifølge BBC hovedsakelig lever av å dyrke kork og oliven.

Serpa-verket er på 11 megawatt, og består av 52.000 fotovoltaiske moduler som kan produsere 20 gigawattimer strøm per år.

Anlegget skal drives av PowerLight, som er et datterselskap av amerikanske SunPower. Sammen med det portugisiske energiselskapet Catavento har General Electric brukt åtte måneder på å bygge kraftverket.

Det bruker PowerLights egenutviklede teknologi PowerTracker, der panelene følger solas bevegelser. Dette systemet produserer ifølge selskapet mye mer elektrisitet enn det tradisjonelle, fastmonterte paneler kan.

Portugals utslipp av CO2 har økt med 34 prosent siden 1994. For å kunne bidra til EUs mål om å redusere CO2-utslippene med minst 20 prosent innen 2020, må landet bli mindre avhengig av fossilt brensel.

Statsminister José Sócrates har sagt at 45 prosent av landets kraftbehov skal dekkes av fornybare energikilder innen 2010. Planen er å investere 60 milliarder kroner i fornybar energy de neste fem årene, og flere utviklingsprosjekter innen vind-, bølge- og solkraft er blitt satt igang.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger