Publisert 4. februar 2000

Petoro hadde et resultat etter finansposter på 30 milliarder kroner i tredje kvartal, en økning på 40 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2010. Men Kjell Pedersen frykter at modne felt kommer i skyggen av Aldous/Avaldsnes.

Kjell Pedersen er fornøyd, men samtidig betenkt.
Foto: ALF INGE MOLDE

Gassprisen har steget med ti prosent fra tredje kvartal 2010 til samme periode i år. Samtidig har oljeprisen steget med 32 prosent, væskeproduksjonen gått opp med to prosent og gassproduksjonen opp med 15 prosent.

Etter finansposter hadde forvalteren av Statens direkte økonomiske engasjement (SDøE) et resultat på 30 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 21 milliarder kroner samme periode i fjor. Så langt i år er kontantstrømmen i selskapet på 97 milliarder kroner, sammenlignet med 78 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor og 104 milliarder kroner 2010 sett under ett.

En fantastisk oppmunting
Pilene peker med andre ord i riktig retning resultatmessig. Den viktigste hendelsen for Petoro i tredje kvartal er imidlertid Aldous Major-funnet, hvor selskapet er rettighetshaver for statens eierandel på 30 prosent.

– Funnet av Aldous-Avaldsnes er en fantastisk oppmuntring. Dette gjelder ikke bare for oss som er med på funnet, og heller ikke bare for petroleumsnæringen, men for Norge som nasjon. årets største funn i verden vil ha stor betydning for petroleumsselskapenes interesse for norsk sokkel, for virksomhetens levetid og for mange unges interesse for å jobbe innen næringen, sier administrerende direktør Kjell Pedersen i en pressemelding.

Fortsatt bekymret for modne felt
Men samtidig som han gleder seg over Aldous/Avaldsnes og Skrugard-funnet i Barentshavet, understreker Pedersen at det er minst like viktig som før at næringen sikrer verdiene som ligger i eksisterende felt.

– Dette funnet gjør det kanskje enda viktigere – men også vanskeligere – å sikre tilstrekkelig oppmerksomhet om og ressurser til de modne feltene. Faren er at store verdier kan gå tapt, dersom ikke viktige beslutninger om tiltak blir tatt mens produksjon og verdiskapning enda tillater det. Slik sett er beslutninger på flere modne felt mer tidskritisk enn for nye felt, sier Pedersen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger