Posisjonerer seg for oljeindustrien

Publisert 19. september 2014

Sogn og Fjordanes første industrimontører er utdannet. – Dermed har vi tatt et steg i rett retning for oljeindustrien, sier Jorunn Eide Kirketeig, daglig leder for opplæringskontoret for industri- og teknologifag.,Fylkets to første industrimontører er nylig utdannet og har tatt fagprøve i Sogn og Fjordane. Industrimontør er det største og mest populære faget i Rogaland, og svært ettertraktet i oljebransjen.

– Det er veldig bra at vi har bedrifter her i fylket som ser behovet for et nytt fag, sier Jorunn Eide Kirketeig, daglig leder for opplæringskontoret for industri- og teknologifag.

Hun legger samtidig vekt på at skoleverket må være obs på hva som rører seg i de ulike fagene.

– Det er viktig at vi er med og utdanner rett fagkompetanse og at vi rettleder ungdommene i fylket inn på rett vei.

Industrimontørfaget kan samanlignes med industrimekanikarfaget. Forskjellen er at industrimontørfaget er mer rettet mot demontering og montering, og mindre mot maskinering.

Utdanning i toppsjiktet
Kirketeig mener at dette er starten på ein ny epoke der Sogn og Fjordane kan «levere» noen av de viktigste fagarbeiderne til subsea og annen oljerelatert virksomhet.

– Vi registrerer med glede at prøvenemnda, som vi måtte leie inn fra Hordaland, har latt seg imponere over kvaliteten. Uttalen fra prøvenemnda om at de aldri har sett maken til godt gjennomført læreopplegg og veldokumentert arbeid er en stor honnør til de to bedriftene Tess og Swire Oilfield Services i Flora.

Arild Hatlem som er faglig leder for lærlinger i Swire forteller at det ligger mye arbeid bak, og at de er svært stolte av lærlingen og tilbakemeldingene de har fått.

– Det er heller ikke uvesentlig at en av lærlingene har valgt å gå rett videre til Teknisk fagskole for å videreutvikle kompetansen sin, sier Kirketeig.

Spesialisering
Grunnen til at dette faget kommer opp nå er resultat av en mer spesialisering i oljebransjen. Bedriftene kjøper etterhvert inn mer ferdige deler og monterer eller demonterer selv.

– Dessverre kan dette medføre at en del ungdom som satser på industrimekanikk vil få problemer med å få lærlingplass, sier Kirketeig.

– Det handler om å være faglig best, mener Kirketeig.

– Vi gleder oss til å ta opp kampen med naboane våre i Hordaland og Rogaland, avsluttar lederen for opplæringskontoret.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger