Publisert 24. april 2008

Antallet hendelser på norsk sokkel med storulykkespotensial viser nedgang i 2007.,
Risikonivårapporten for 2007 som er utarbeidet av Petroleumstilsynet (Ptil) ble offentliggjort på en pressekonferanse i dag.

Totalindikatoren som reflekterer storulykkesrisiko viser en statistisk signifikant reduksjon de siste tre årene sammenlignet med gjennomsnittet i perioden 2000-2006. Dette gjelder både for produksjons- og flyttbare innretninger.

Ptil-direktør Magne Ognedal konstaterer en god utvikling, men påpeker at flere alvorlige hendelser – som dødsulykken på løfteinnretningen Saipem 7000 og oljelekkasjen på Statfjord-feltet – viser at næringen fremdeles har utfordringer å ta tak i, om den skal bli verdensledende på HMS.

Reduksjon og forbedring
Siden 2002 har det vært en markant reduksjon i antallet hydrokarbonlekkasjer med lekkasjerate over 0,1 kilo i sekundet. Med 10 lekkasjer i denne kategorien i 2007 nådde OLF målet som ble satt for 2008, ett år tidligere. Fjorårets 10 lekkasjer utgjør en klar reduksjon fra 2006 (15 lekkasjer over 0,1 kg/s), og er statistisk signifikant lavere enn gjennomsnittet for perioden 2001-2006.

Antallet hendelser relatert til boring og brønn i forbindelse med produksjons- og leteboring og skip på kollisjonskurs viser også forbedring. De aller fleste brønnhendelsene er i kategorien regulær, det vil si hendelser med mindre potensial.

Indikatoren for skip på kollisjonskurs viser en svak men jevn nedgang siden 2002, og endringen i 2007 er statistisk signifikant.

Branner som ikke er knyttet til hydrokarbonlekkasjer er blant storulykkesindikatorene som viser stabilt nivå. Det ble rapportert om tre slike branner i fjor, mot to i 2006.

HMS-klima
Samlet sett har det vært en signifikant forbedring av HMS-klimaet fra 2005 til 2008. Opplevelsen av ulykkesberedskapen er eksempel på forhold som er bedre enn tidligere år.
Likevel opplever flere (48 prosent av de spurte) at vedlikehold av betydning for sikkerheten er mangelfullt, mot 45 prosent av de spurte i 2005.

Videre viser svar på spørreskjemaundersøkelsen forbedring innen de fleste forhold som angår psykososial arbeidsmiljø, som mulighet til å påvirke hvordan eget arbeidet skal utføres, opplevelsen av støtte fra leder og kolleger, samt at arbeidsklimaet er støttende.

Flere opplever derimot støy enn ved forrige måling, mens en mindre andel rapporterer om hudkontakt med kjemikalier og farlige stoffer. Også i år blir det registrert at flere utsatte arbeidstakergrupper fortsatt er utsatt for et så høyt støynivå at det kan medføre kroniske hørselskader.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger