Publisert 5. juli 2006

Miljøbevegelsen forventer at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) stiller krav om CO2-rensing ved Statoils planlagte gasskraftverk på Mongstad. Høyre og Fremskrittspartiet krever derimot at regjeringen må gi konsesjon uten CO2-krav.

NTB

Planlagt plassering av kraftvarmeverket på Mongstad.
Foto/ill.: Statoil

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil gi konsesjon uten krav til CO2-rensing, fordi rensing er så dyrt at det gjør prosjektet ulønnsomt. Anlegget medfører en årlig utslippsøkning på en million tonn CO2.
– Soria Moria-erklæringen er ganske tydelig på rensing i forhold til nye konsesjoner, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til NRK.

Leder av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken mener det nærmest er utenkelig at Bjørnøy fraviker kravet om å rense CO2-utslippene.
– Det er en skandale at NVE vil gi konsesjon uten rensekrav, men heldigvis er det ikke de som avgjør, sier han.

Gi konsesjon
Energipolitikere fra Høyre og Frp ber regjeringen lytte til NVE.
– Mongstads prosjekt innebærer kutt i CO2-utslipp andre steder. Regjeringen må se helheten i prosjektet, ikke bare fokusere på enkelte punktutslipp, sier Ketil Solvik-Olsen, gasspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre mener regjeringen lider av beslutningskrise i energispørsmål.
– Det er dobbeltmoral å si nei til å bruke naturgass i Norge når hele Europa bruker norsk gass til gasskraftverk. Regjeringen må lytte til NVE og legge bort politisk prestisje, ellers får vi en kraftkrise som tvinger industrien til å flytte ut, sier han til NTB.

Energiutnyttelse
Statoil vil bygge gasskraftverk for å forbedre energiutnyttelsen ved oljeraffineriet på Mongstad og sikre stabile leveranser av elektrisk kraft og varme.

Anlegget må ha konsesjon etter forurensningsloven, og den er det Miljøverndepartementet som gir etter råd fra Statens forurensningstilsyn (SFT). SFTs uttalelse kommer i begynnelsen av august.
– Hvis vi mener det må stilles teknologiske krav om at CO2 skal deponeres i fjellgrunn eller brukes som trykkstøtte i oljeutvinningen må vi foreslå det for Miljøverndepartementet, og så må de eventuelt stille slike krav, sier SFT-direktør Håvard Holm til NTB.

Godt prosjekt
Direktør Agnar Aas i NVE sier til NTB at gasskraftverket på Mongstad er et av de aller beste prosjektene NVE har hatt til behandling.

– Det gir en svært effektiv utnyttelse av naturgassen. Man bruker naturgass som råvarekilde for å produsere varme samtidig som den samlede tilførselen av elektrisitet øker, sier han.
NVE viser til at rensing og bruk av CO2 i oljeutvinningen har svært høye kostnader. I stedet kreves det at anlegget tilrettelegges for eventuell senere CO2-håndtering.

– Et forurensende gasskraftverk på Mongstad vil bringe oss enda lenger bort fra utslippsmålene i Kyoto-protokollen, skriver Norges Naturvernforbund i en pressemelding.
Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet minner om at NVE heller ikke stilte krav om rensing ved gasskraftverket på Tjeldbergodden da konsesjon ble gitt i januar, men da anbefalte SFT rensing.

– Oljeraffineriet på Mongstad er Norges største punktutslipp av CO2. Det må tilrettelegges for en samlet CO2-håndtering fra raffineriet og gasskraftverket sammen med anleggene på Kårstø, Kollsnes og Tjeldbergodden, sier Haltbrekken.

Bakgrunnstoff:
Artikkel i siste utgave av Petromagasinet

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger