Prestisjepriser til fire norske

Publisert 7. mai 2013
Fire norske selskaper mottok mandag oljebransjens Oscar, ”Spotlight on New Technology Awards” som deles ut under verdens største oljemesse, Offshore Technology Conference (OTC) i Houston.

Kriteriene for å vinne er at teknologien er yngre enn to år, at den bryter ny mark, er testet og bekreftet i praksis, at den kan anvendes flere steder og at går utenpå eksisterende teknologi. De fire vinnerne er West Group, Statoil, FMC og Reelwell. I tillegg fikk ABB pris for teknologi utviklet i felleskap av norske, finske og sveitsiske avdelinger.

Forus-bedriften West Group fikk prisen for sitt Continuous Motion Rig (CMR)-system, det første i verden som muliggjør kontinuerlig boring med en fullt ut robotisert rigg. Dette halverer boretiden, tilrettelegger for MPD (Managed Pressure Drilling – trykkbalansert boring) og reduserer nedihullsproblemer som trykkfluktuering og eliminerer risikoen for personell.

Hot Tap Tee
Statoil mottok pris for sitt ”Remotely Welded Retrofit Subsea Hot Tap Tee,” et verktøy som gjør hot tapping betraktelig lettere, og vil få stor betydning i områder med eksisterende infrastruktur og nye, marginale funn.

Verktøyet er en fjernstyrt robot som sveiser fast T-koblingen på gassrør, mens gass fortsatt går gjennom røret! Når T-en er koblet på , borer roboten seg gjennom, og ny gass kan strømme på, uten at verken trykk eller produksjon i moderrøret er påvirket.

Condition and Performance Monitoring
FMC er internmasjonalt selskap, men med sitt teknologiske tyngdepunkt på Kongsberg, så vi regner dem som norske i denne sammenheng. Uansett er de nominert for sitt Condition and Performance Monitoring overvåkningssystem for subsea produksjons- og prosesssessanlegg. CPMs kontinuerlige kontroll med systemene bidrar til at man kan ligge i forkant med vedlikehold, og oppdage de fleste feil på et tidligst mulig tidspunkt.

Reelwells femte på rad
Stavangerbedriften Reelwell fikk sin femte på pris på rad for et nytt system som muliggjør boring på 3.000 meters havdyp med tredjegenerasjonsrigger: Reelwell Drilling Method Riserless (RDM-R). Dette er mulig fordi man sparer vekt ved å utelate riseren, og heller transportere cuttings gjennom den doble borestrengen. Med andre ord fungerer borestrengen som riser.

Litt norsk for ABB
I tillegg til de fire over, fikk ABB pris for sitt strømdistribusjonssystem, Onboard DC-grid. Systemet er utviklet i fellesskap av ABB-avdelinger i Norge, Finland og Sveits, og ble sjøtestet i Norge.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger