Publisert 4. februar 2000

Clampon, Reelwell og den norske grenen av FMC Technologies mottok denne uken sine velfortjente Spotlight on Technology Awards.

Rasmus Sunde mottok prisen på vegne av FMC.

Reelwell mottok sin fjerde Spotlight-pris.

Clampon fikk pris for sitt CEM.

Prisene deles ut under Offshore Technology Conference i Houston, Texas, og er på mange måter oljebransjens Oscar. Kriteriene for å vinne er at teknologien er yngre enn to år, at den bryter ny mark, er testet og bekreftet i praksis, at den kan anvendes flere steder og at går utenpå eksisterende teknologi.

Først på scenen av de norske var Clampon, mottok prisen for sin subsea Corrosion-Erosion Monitor (CEM). Korrosjon og erosjon er en utfordring for operatører, men CEM gjør det lettere å monitorere slitasjen. Ved hjelp av åtte sensorer måler den endringer i veggtykkelse over hele rørseksjoner opp til to meter i lengde, og den er designet for operere på vanndybder ned til 3000 meter. Produktets utvikling ble støttet av BP og Innovasjon Norge, og til nå har systemet blitt levert til BP (to eksemplarer) og Total (ni til ti systemer).

– Vi er selvfølgelig glad for dette, sier administrerende direktør og gründer Dag A. Aldahl til Petro Media News.

– Akkurat denne har vi jobbet med i ti år, og det å få en slik pris er både en anerkjennelse av det arbeidet, og en fordel for oss når vi skal markedsføre det smiler han, men legger til:

– Det er et lite skår i gleden. Geir Instadnes, hovedmannen bak teknologien, ligger hjemme med beinbrudd og kunne derfor ikke være med å ta imot den. Det er virkelig synd, for vi hadde ikke vært her i dag var det ikke for ham, sier Aldahl.

Fjerde Spotlight til Reelwell
For fjerde året på rad kunne boreteknologiselskapet Reelwell hente hjem en Spotlight Award for sine oppfinnelser. Denne gangen var det Reelwell Downhole Isolation System (RDIS) juryen falt for, et system som muliggjør installasjon av to eller flere RDIS-systemer i serie i en dobbel borestrengsløsning. Hver RDIS har eget barriereelement og isolerer overflateutstyret fra brønnen, i likhet med nedihulls BOP. Resultatet er økt sikkerhet, spesielt under styrt trykkboring (MPD) eller underbalanserte boreoperasjoner (UBD).

Tidligere år har selskapet fått prisen for Reelwell Multi Gradient System (2011), Reelwell Telemetri System (2010) og Reelwell Drilling Method (2009).

– Dette betyr masse. Det signaliserer at vi har mye banebrytende å komme med, og at også småselskaper som oss er å regne med, sier styremedlem i Reelwell, Jørgen P. Rasmussen til Petro Media News. Som tidligere toppsjef i både Schlumberger i Norge, Seawell og Archer, vet han hva slike anerkjennelser betyr når man som liten vil inn hos de store.

-Dette utstyret vil i kommende år bli mye brukt over hele verden, spår han, særlig innen extended reach drilling.

Suksess for Pazflor-utstyr
I tillegg til de to helnorske, landet subseagiganten FMC Technologies en Spotlight-pris for subsea-separasjon og – boostingsystemet de utviklet for Totals Pazflor dypvannsfelt offshore Angola. Utstyret skal produsere både lett og tung råolje, og muliggjør utvinning fra et reservoar som ikke var lønnsomt med konvensjonelle subsea-systemer.

– Vi har jobbet med dette i fire år, forteller FMCs prosjektdirektør for Pazflor, Tor Olav Kristoffersen til Petro Media News.

– To av våre avdelinger i Norge, Kongsberg og Asker, har stått for utviklingen av systemet. I tillegg er ti avdelinger over hele verden involvert i byggingen, blant annet avdelingene i Tønsberg, Horten, Kristiansund og Bergen, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger