Publisert 4. februar 2000

Frykten for fortsatt fall i det internasjonale finansmarkedet har fått investorer til å søke ly blant råvarer. Olje er en av dem, og det kan presse prisen over 110 dollar fatet.,

JAGES OPP: Opportune investorer skremmer
oljeprisen opp (foto: MAGNUS BIRKENES)

Den amerikanske dollaren fortsetter sin stødige nedgang, og er nå på sitt laveste siden 1981. Det har ført til massiv uro på verdens børser, og flere investorer sikrer seg nå ved å investere pengene sine i råvarer fremfor flyktige selskaper, ettersom råvarer er noe verden aldri får nok av.

Denne uken nådde amerikansk olje nesten 106 dollar fatet; en oppgang på fem dollar på et døgn.
– Vi klør oss i hodet over en så formidabel oppgang som vi har sett det siste døgnet, sier oljeprisanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trade til Dagens Næringsliv. Han sier han tror prisen for amerikansk olje kan komme opp i 100 dollar før den snur.

Ikke OPEC
Olje er en viktig råvare, og analytikere anslår at mellom 15 og 20 dollar av dagens oljepris er lagt til på grunn av oljehungrige investorer. Det nedgraderer, i forhold, viktigheten av tilbud og etterspørsel-faktoren, og prisen er derfor kunstig høy. Bush-administrasjonen i USA har anklaget OPEC for å ikke øke produksjonen nok, og slik sett heve oljeprisen unødig, men dette blir blankt avvist av OPEC selv.

– Vi er skråsikre på at dagens oljepris ikke er påvirket av tilbud og etterspørsel. Den er påvirket av spekulanter og politikk, og president Bush er klar over at vi ikke kan kontrollere alt dette, uttalte en sarkastisk OPEC-representant, Hamad Al Attiyah, denne uken.

Kan falle fort

Både Clausen og oljeprisanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forventer at prisen faller i nær fremtid.
– Jeg tror vi om noen uker vil se prisene falle ned mot 80-90 dollar fatet mot sommeren, sier Clausen til DN, og legger lavsesong og raffinerioppgraderinger til grunn..

Thina Saltvedt i Nordea tror prisen vil falle raskt når den først begynner, fordi mange av opportunistene som nå har investert i olje, vil selge rakst unna med én gang prisen viser antydning til å begynne fallet. Hun tror likevel ikke olje vil falle under 75 dollar fatet, skriver Dagens Næringsliv.

Tilflukten i råvarer gjenspeiler seg også, som så ofte før, i gull, hvor prisen nådde rekordhøye 991 dollar per unse denne uken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger