Publisert 4. februar 2000

En rekke bedrifter har rekrutteringsproblemer og mangelen på fagarbeidere er stor. Sveisere og platearbeidere til olje- og verftsindustrien etterspørres.

Nav gjorde en bedriftsundersøkelse i fjor som viste at nedadgående trend fra 2007 er brutt. 27 prosent av bedriftene svarer at de har rekrutteringsproblemer. 11 prosent sier at rekrutteringsproblemene er så alvorlige at de har færre ansatte enn de ellers ville hatt.

Mangelen på arbeidskraft ble estimert til å utgjøre 47.300 personer i fjor. I 2009 var det samme tallet 39.900 personer. Det er ventet at arbeidsledigheten i Norge vil ligge på 3,5 prosent i år.

– Fremdeles ser vi mangel på arbeidere særlig innen klassiske industriyrker som sveisere og platearbeidere. Oljeindustrien og verftsindustrien har gått bra, og det kan være noe av forklaringen. Undersøkelsen viste også at det er mangel på ulike typer ingeniører og sivilingeniører, sier Johannes Sørbø, rådgiver i Nav, til Stavanger Aftenblad.

Han påpeker at en rekke ingeniører og realfagslærere nærmer seg pensjonsalder. Mange arbeidsgivere vil ha behov for å erstatte disse. Utenlandske arbeidere kan være en løsning i mangel på norske faglærte. I dag er det en kvote på 5.000 personer som får adgang til arbeidsinnvandring, men kvoten har aldri blitt fylt.

Antallet utenlandske arbeidere fra såkalte tredjeland har variert fra 900 til 3.400 i året siden kvoten kom i virke i 2002, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). For å få en oppholdstillatelse med spesialistjobb må en vise til en inntekt på over 500.000 kroner. 77 spesialister fikk arbeidstillatelse i Norge i fjor, og ti personer fikk avslag.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger