Problemet er at oljeselskapets utgifter er leverandørens inntekter
Glenn Stangeland
24. mars 2020
Problemet er at oljeselskapets utgifter er leverandørens inntekter
Glenn Stangeland
24. mars 2020

Kommentar av Glenn Stangeland, redaktør i Energi24

Søndag kveld og mandag morgen kom to varsler om hva som er i vente. Avsendere var henholdsvis Equinor og Aker BP, to av premissleverandørene for all aktivitet på norsk sokkel.

Equinor varslet «tiltak for å redusere driftskostnader, investeringer og letekostnader».

Aker BP gikk enda mer konkret til verks. Selskapet er allerede enige med partnerne om å kutte 2 av 10 planlagte letebrønner og sette alle ikke-sanksjonerte utbygginger på vent.

Det er ingen grunn til å tro at selskaper som Vår Energi, Wintershall Dea, Lundin eller Neptune vil reagere annerledes.

Produksjonen skjermes

Oljeselskapene gjør som alle andre ville gjort i samme situasjon. Inntektene, altså produksjonen, skjermes så godt det går. Samtidig strupes utgiftene så mye som mulig.

Problemet er at oljeselskapenes utgifter er leverandørindustriens inntekter.

Seismikk og engineering er eksempler på markeder som rammes mer eller mindre på direkten. Det samme gjelder ikke-kritisk vedlikehold. Det er nærliggende å forvente at flere letebrønner vil forsvinne allerede fra årets program. Og til neste år går antallet letebrønner i kjelleren dersom problemene vedvarer. Riggmarkedet har vist tegn til bedring, men rykker nå tilbake til start. 

De få store utbygginsplanene som finnes, NOAKA, Wisting og Grand, vil trolig alle bli utsatt og gjennomgått krone for krone, skrue for skrue, modul for modul.

Alt dette rammer et leverandørmarked som allerede styrer mot betydelig lavere aktivitet når reutviklingen av Njord og Snorre er fullført og Johan Castberg og Johan Sverdrup er satt i produksjon.

Det kommer til å gjøre vondt

Den gode nyheten er at store deler av industrien fortsatt var relativt veltrimmet etter forrige nedtur. Kostnadsgaloppen rakk aldri å komme skikkelig i gang før det bar utforbakke igjen. Dermed blir nedturen mindre smertefull enn den kunne blitt uten hestekuren i 2014-2015.

Det kommer til å gjøre vond. Mange vil gå konkurs. Nær alle vil krympe. 

Så er det samtidig grunn til å minne om at det fortsatt er 88 felt i produksjon. At disse skal driftes og vedlikeholdes i flere tiår og vil gi investeringer i tilknytninger og tilhørende modifikasjoner. At decom, brønnplugging og elektrifisering vil gi store forretningsmuligheter for de beste i klassen.

Men enn så lenge gjelder det bare å holde hodet over vannet.

Normalen vil komme tilbake, spørsmålet er bare hvordan den nye normalen ser ut. 

Nysgjerrig på Petro Database? Her får du en sniktitt….