Publisert 4. februar 2000

Etter et fall i gassproduksjonen i fjor har Russland økt produksjonen for de første åtte månedene av 2008 med 1,2 prosent. Landet sliter likevel med å møte forespørselene.

Det betyr at selskapet Gazprom er under økende press, i følge BarentsObserver. I følge den statlige statistikkservicen Rosstat, produserte den russiske gassindustrien i perioden januar til august totalt 434 milliarder kubikkmeter gass. Tallene er lavere enn forventet.

Den lave produksjonen kommer i en situasjon hvor det er økt press på den russiske gassgiganten Gazprom. Selskapet er nå konfrontert med en raskt økende nasjonal etterspørsel, samtidig som de er forpliktet til å levere gass internasjonalt. Flere store kommende prosjekter som Nord Stream og South Stream rørledningene vil fortsette en økende internasjonal etterspørsel, og strekke selskapets kapasiteter. Gazprom forsyner i dag rundt 40 prosent av det russiske energimarkedet, og eksporterer rundt 550 milliarder kubikkmeter. Det tilsvarer mer enn 50 prosent av Europas gassforbruk.

Nye ressurser
Samtidig er Gazprom beskyldt for å ikke ha investert i utviklingen av nye felter, med en stadig voksende gjeld.

Ryktene tilsier at Gazprom nå blir mer og mer avhengig av gassimport fra Sentral-Asia. Men den eneste virkelige måten å løse situasjonen på er å investere i flere nye felter. Gazprom utvikler nå gradvis nye prosjekter som vil øke selskapets reserver. Blant disse er Bovanenkovskoe-feltet på Yamal-halvøya, og Shtokman-feltet i Barentshavet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger