Publisert 3. november 2005

Produksjonen fra Kristin-feltet 25 mil utenfor kysten av Trøndelag startet torsdag, opplyser Statoil. Kristin-reservoaret, som ligger 4.500 meter under havbunnen, har vist seg svært krevende å utvinne gass og lettolje fra.,NTB, Stvanger

Prosjektet var opprinnelig beregnet til å koste 17,1 milliarder kroner, men den endelige prislappen endte på 20,8 milliarder kroner. Oppstarten ble også noe forsinket i forhold til den opprinnelige datoen, som var satt til 1. oktober.

Svært krevende
Kristin-plattformen har kapasitet til
å produsere 18 millioner kubikkmeter
gass og 126.000 fat kondensat per døgn.
Foto: Statoil

– Kristin har det mest krevende reservoaret som noen gang er utviklet på norsk sokkel, uttaler produksjonsdirektør Eileen Buan på Statoils nettsider.

Trykket er svært høyt i reservoaret mer enn 4 kilometer under havbunnen, ifølge Statoil hele 911 bar. Til sammenligning er lufttrykket ved havoverflaten på rundt 1 bar, og i et vanlig bildekk rundt 3 bar. Temperaturen i gassreservoaret ligger på 170 grader Celsius. For å utvinne gass og kondensat – lettolje – fra forekomsten har Statoil boret tolv havbunnsbrønner, åtte av dem med høy vinkel. Ifølge Statoil er noe lignende ikke gjort før.

I tillegg til vanskene med selve gassutvinningen har Statoil også hatt problemer med livbåtene på produksjonsplattformen, noe som har bidratt til forsinkelsene.

Kapasitet
Kristin-plattformen har kapasitet til å produsere 18 millioner kubikkmeter gass og 126.000 fat kondensat hver dag. Gassen sendes gjennom rørledningen Åsgard Transport til behandlingsanlegget på Kårstø i Rogaland. Lettoljen overføres til lagerskipet Åsgard C.
Utvinnbare reserver i Kristin anslås av Statoil til å være 43 milliarder kubikkmeter gass og 240 millioner fat kondensat. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger