Publisert 4. februar 2000

Professor Jørgen Randers mener det én grunn til at Statoil er involvert i oljesand. – Det er for å sikre et høyt reserveanslag i årsrapporten.

UTSLIPPSVERSTING: Oljesandutvinning slipper ut fem ganger mer CO2 enn
konvensjonell oljeutvinning.

og Henrik Arnestad Salthe

Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI i Oslo, er kritisk til Statoils engasjement i oljesand. Så lenge oljeprisen holder seg over 70 dollar fatet er det bedriftsøkonomisk lønnsomt for Statoil å være involvert i oljesandprosjektene i Canada, men Randers mener det bare er én grunn til at Statoil driver med oljesand:

– Det er for å sikre et høyt reserveanslag i årsrapporten. De må kunne demonstrere reserver for flere år framover, og dette er avgjørende for analytikerne som vurderer aksjekursen i selskapet. Dette er en type mennesker som er overraskende kortsiktige og ser ikke på de langsiktige konsekvensene av dette, sier Randers til Petro.no.

Benkeforslag mot oljesand
Oljesandutvinning er veldig energikrevende, og produksjonen bidrar også til klimagassutslipp med et CO2-utslippsnivå som er fem ganger høyere enn ved konvensjonell oljeutvinning.

I dag fremmer flere miljøorganisasjoner et benkeforslag på Statoils generalforsamling om at selskapet skal trekke seg ut av oljesandprosjektet i Canada. Dette forslag vil dog bli nedstemt av staten, som eier over to tredjedeler av selskapet.

Robin Kåss, statssekretær i Olje- og
energidepartementet.

– Staten vil stemme imot ethvert forslag av denne type som fremmes på generalforsamling. Enten det er forslag om å gå inn i eller ut av oljesand eller andre prosjekter, fordi det er styrets oppgave å treffe forretningsstrategiske beslutninger, sier Robin Kåss, statssekretær i Olje- og energidepartementet, til Stavanger Aftenblad .

Stemmer dårlig med politikken
Randers mener dette ikke harmonerer med resten av regjeringens politikk.

– Hvorfor har Statoil regjeringens støtte i oljesandprosjektet?

– Jeg tror det har mer å gjøre med at regjeringen ikke ønsker å engasjere seg i detaljerte strategiske spørsmål i selskap som staten har eierskap i. Men dette er ikke detaljer, dette er viktige strategiske veivalg som går helt på tvers av det regjeringen ønsker å gjøre, sier Randers.

– Hva kan få dem til å snu?

– Regjeringen ville kunne snu dersom Stortinget fatter et vedtak om at dette er et strategisk viktig veivalg. Da ville det kunne tenkes at regjeringen pålegger styremedlemmene i Statoil å engasjere seg i saken. Statoil kommer ikke til å kunne klare en slik snuoperasjon på egenhånd. De har brukt ti milliarder kroner på dette prosjektet. Kanskje løsningen er å finne en potensiell kjøper, sier Randers til Petro.no.

Ifølge statssekretær Robin Martin Kåss vil neppe dette skje med det første:

– Ansvarsfordelingen mellom styre, ledelse og aksjonærer er forankret i eierskapsmeldingen og to behandlinger av denne konkrete saken i Stortinget. Ved forrige behandling for tre måneder siden var det 93 prosent flertall i Stortinget for at det ikke er statens oppgave å blande seg inn i denne type avgjørelser i Statoil, sier Kåss til Aftenbladet.

– Det handler om verdens energirealiteter
Statoil er ikke enige i kritikken fra Randers, og sier at de engasjerer seg i Canada for å være med på å løse energikrisen.

– Utgangspunktet for vårt engasjement i oljesand i Canada er verdens energirealiteter. Det internasjonale energibyrået IEA beregner at etterspørselen etter energi vil øke med over 40 prosent fram mot 2030, og oppgaven med å erstatte produksjonen er en kjempeutfordring. Da representerer oljesand en viktig ressurs, noe som reflekteres i at alle de store oljeselskapene er involvert i oljesand i Canada, sier Kjersti Tvedt Morstøl, pressetalskvinne i Statoil, til Petro.no.

Statoil jobber med et testanlegg hvor de skal teste ut minst 25 teknologipiloter som selskapet håper skal redusere CO2-utslippet med 40 prosent innen 2025.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger