Publisert 30. mai 2007

Norske regjeringer utmerker seg ved å snakke mye, men gjøre lite for miljøet, og Norge har sviktet arven etter Gro, mener professor William Lafferty., NTB

Laffertys kritikk kommer fram i en artikkel som er publisert i tidsskriftet European Environment. Professoren mener Norge har sviktet arven etter Gro fordi olje- og gassektoren er blitt en så stor del av den norske økonomien.

Professoren mener alle norske miljøvernministere de siste 15 årene, med unntak av Thorbjørn Berntsen, har vært tafatte.
– Ingen miljøvernminister siden Berntsen har frontet bærekraftig utvikling som eget begrep. Dette er et spørsmål om politisk vilje, og den har vært like fraværende uansett regjering, sier Lafferty til Dagsavisen.

Han mener det er blitt et kjennetegn ved norsk bærekraftpolitikk at man er aktiv i internasjonale fora, og passiv på hjemmebane.
– Mange andre land, som Tyskland, Sverige og Canada har laget effektive strategier, og EU har gått foran. Men av grunner som er vanskelige for meg å forstå, virker det ikke som om Norge har vært interessert i begrepet om bærekraftig utvikling, sier Lafferty.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) opplyser at regjeringen skal legge fram en konkret bærekraftplan til høsten. Hun kaller seg selv bærekraftminister og lover å levere varene.
Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap) mener på sin side at Norge befinner seg i en oljetåke. Han er enig i Laffertys konklusjon.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger