Publisert 4. februar 2000

Professor øystein Noreng er ikke overrasket over at flere land ønsker seg bort fra oljeprising utelukkende i dollar.

Det er frykt for kursfall på dollar, men en annen prising av olje vil også kunne utløse en dollarkrise. Vi kan også være på vei inn i en pund-krise, advarer han.

– Tilliten til den amerikanske dollaren er tynnslitt. USA kom inn i krisen ved å bruke for mye penger, og veien ut ser ut til å være mer av samme medisin, sier professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, øystein Noreng, til Petro.no.

Ikke forbauset
Han er ikke forbauset over at land med mye penger, som Kina, Japan og Saudi-Arabia, er redd for at dollarverdiene skal svekkes ved inflasjon. USA har all gjeld i dollar, og kan derfor trykke egne penger for å komme seg ut av gjeldsproblemene.

Tirsdag meldte den britiske avisen The Independent at arabiske land, Kina, Russland og Frankrike i hemmelighet har jobbet med planer om å slutte å handle olje i amerikanske dollar. Japan og Brasil har også deltatt på møtene.

Alternativet til å prise olje i dollar skal ifølge avisen være en kurv av valutaer inkludert kinesiske yuan, japanske yen, gull og euro.

Les også: Tror ikke dollaren blir skiftet ut

– Endring kan komme før 2018
Noreng minner om at land som Algerie, Libya og Iran lenge har signalisert at de ønsker seg bort fra dollaren. Hvis alle de landene som nå ønsker seg bort fra å handle olje bare i dollar får med seg Opec, kan det bli en realitet. Og dette kan skje før 2018 – slik planen er ifølge The Independents kilder.

– Jeg tror at det kan gå mye raskere, mye avhengig av Kina og Saudi-Arabia, sier Noreng.

BI-professoren mener at vi også kan stå foran en pund-krise.

– Storbritannia har et forholdsvis enda større underskudd på statsbudsjettet enn USA, og husholdningene er enda mer forgjeldet. I løpet av noen måneder er risikoen at Storbritannia ikke får råd til å betale rentene på statsgjelden sier Noreng.

Fordi Storbritannia har store lån i andre valutaer som euro og dollar, kan landet ikke kjøpe seg ut av problemene ved å trykke nye penger – slik USA kan.

– Kan gi mer stabil oljepris
– Hvilke konsekvenser kan det få for Norge at mange land går bort fra å handle olje bare i amerikanske dollar?

– Vi har vært lure, og var tidlig ute med å gå over til andre valutaer enn dollaren i våre reserver. I dag har vi under 30 prosent av verdiene våre i dollar. I tillegg har vi mye i fond. Vi rammes derfor i mindre grad enn mange andre, sier Noreng.

Noreng mener også at oljeprisen kan bli mer stabil hvis den går bort fra å noteres utelukkende i dollar.

– Det er stor turbulens i markedet, og oljeprisen har rast fra 147 dollar per fat i månedsskiftet juni og juli 2008 til 34 dollar per fat i januar. Nå er den på rundt 68 dollar per fat igjen. Den har med andre ord vært veldig ustabil uten at det har vært betydelige fysiske endringer i markedet, sier Noreng.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Petro.no og Oilinfo.no er begge en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger