Publisert 7. mars 2006

Flytrafikken i Frankrike blir rammet når fagbevegelsen og studenter tirsdag protesterer mot regjeringens planer om å svekke stillingsvernet for ansatte under 26 år.

NTB

Franske arbeidstakere vil ikke finne seg i at det skal bli lettere å si opp unge mennesker. En halv million arbeidere og studenter er ventet å ta del i protestmarsjene som arrangeres i 160 franske byer.

Protestaksjonen ble innledet med streiker i kollektivtransporten og på høyskolene i Frankrike tirsdag morgen. Aksjonen betegnes som en alvorlig styrkeprøve for Frankrikes konservative statsminister Dominique de Villepin, som neste år vil forsøke å bli valgt til landets president. Villepin og hans regjering drev de nye bestemmelsene om stillingsvern gjennom i rekordfart.

Godkjent
Forslaget til lov om «Avtaler om førsteansettelse» ble lagt fram 16. januar. Det ble godkjent uten votering i nasjonalforsamlingen, etter at statsministeren hadde gjort saken til et spørsmål om tillit eller mistillit til regjeringen – Villepin stilte med andre ord kabinettsspørsmål.
Bakgrunnen for loven er den høye franske arbeidsløsheten, som i dag ligger på rundt 9,5 prosent. I aldersgruppen 18 til 25 år er ledigheten oppe i over 20 prosent, og mange franske ungdommer som i dag er under utdanning, frykter store problemer med å skaffe seg jobb.

Loven fastslår at arbeidsgivere i løpet av en prøvetid på to år kan si opp ansatte under 26 års alder uten å oppgi noen grunn. Hensikten er ifølge regjeringen å dempe bedriftenes betenkeligheter rundt forpliktelsene de pådrar seg ved å ansette nye folk.

Skade
Politiske analytikere sier striden om loven har påført statsministeren betydelig politisk skade. Meningsmålinger før tirsdagens aksjonsdag viser ar to tredeler av de spurte var enige i protestene, og like mange mener Villepin fører «en dårlig økonomisk politikk».

Ved flyplassene i de sørfranske byene Lyon og Marseille måtte flere titall avganger innstilles som følge av aksjonene tirsdag. Ved Roissy, en av hovedstaden Paris’ to hovedflyplasser, ble det derimot bare meldt om forsinkelser på inntil en time.

De franske statsbanene SNCF regnet ikke med særlige forsinkelser i toggangen som følge av protestene. RATP, som driver kollektivtrafikken i hovedstaden, varslet tilnærmet normal trafikk med busser og undergrunnsbaner tirsdag.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger