Publisert 4. februar 2000

Svenska Petroleum Exploration har sendt inn klage til svenske myndigheter på avslaget om å få utføre leteboring i den svenske delen av østersjøen.

Svenska Petroleum Exploration (SPE) har identifisert et prospekt, Dalders, i den sørøstre delen av den svenske økonomiske sonen i østersjøen, som også strekker seg inn i områdene som tilhører Litauen og Latvia. Selskapet tror prospektet kan inneholde 200 millioner fat olje, noe selskapet mener tilsvarer 20 prosent av Sveriges oljeforbruk de neste 20 årene. Høsten for halvannet år siden fikk selskapet avslag på sin søknad om å få bore to letebrønner i Dalders-prospektet.

– Vi mener denne beslutningen er ulogisk og industrifiendtlig. Vi mener at Sverige bør ta sitt ansvar for å dekke oljebehovet til landets forbrukere og bedrifter i tiden framover. Det finnes til og med en moralsk forpliktelse for å undersøke og utnytte de råvarene en har tilgang til i vår del av verden, og ikke bar utnytte andre lands råvareressurser, sier Fredrik Öhrn, daglig leder i SPE, i en pressemelding.

Etter avslaget på boresøknaden har også selskapets lisens blitt trukket tilbake, på grunn av det svenske myndigheter seg på som risikoen knyttet til oljeutvinning i østersjøen.

– Oljeutvinning pågår allerede i østersjøen. Både Polen og Russland har allerede omfattende virksomhet, og nå er det til og med gjort funn i Latvia. Vi kan ikke forstå at den svenske regjeringen velger å si nei til både skatteinntekter og muligheten for å være med på å utforme forutsetningene for oljeutvinning i østersjøen med stort teknologi- og miljøfokus, sier Torgny Berglund, daglig leder i OPAB, som er et underselskap av SPE.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger