Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet kommer med sterk kritikk av både Aibel og StatoilHydro etter en ulykke på Troll A i fjor høst, der en person ble skadet under en løfteoperasjon. Selskapene blir beskyldt for mangelfull risikoforståelse.,

KUNNE GåTT VELDIG GALT: Ulykken på Troll A.
(Foto: øYVIND HAGEN / STATOILHYDRO)

Ulykken fant sted 18. september i fjor, under demontering av en stålbjelke på omtrent 335 kilo. Ulykken førte til at en person ble skadet i venstre hofte og lår i tillegg til høyre legg, og måtte fraktes til sykehus for behandling.

Hendelsen skjedde da stålbjelken, som ble brukt som krybbe for kranbom, ble brukket løs ved hjelp av en offshorekran i stedet for å fjernes med vinkelsliper. Da krybben løsnet, falt den ned og traff en flaggmann.

– Det generelle inntrykket etter granskingen er at løftehendelsen var preget av mangelfull organisering og planlegging, mangelfull risikoforståelse og feil bruk av offshorekran, skriver Petroleumstilsynet i en pressemelding.

Petroleumstilsynet har også avdekket brudd på reglene, og gitt både Aibel og StatoilHydro varsel om pålegg. Bedriftene har fått frist til 13. mars med å komme med kommentarer til varslene, og om ikke saken endrer seg, vil StatoilHydro få pålegg om å sikre forsvarlig planlegging og gjennomføring av kran- og løfteoperasjoner i modifikasjonsprosjekter, inkludert kvalifisering og oppføling av entreprenør, roller, ansvar og kompetanse.

Aibels pålegg ligner i ordlyden om StatoilHydros, men omfatter naturlig nok ikke kvalifisering av entreprenør, og inkluderer et særskilt ansvar for avklaring av prosesser for risikoidentifikasjon og -håndtering i kran- og løfteoperasjoner.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger