Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet er ikke enige i DNV og OLFs konklusjoner fra rapporten som ble levert i forrige uke. – Analyseverktøyet de har brukt sier ikke noe om hva som kan skje i framtiden, sier Ole-Johan Faret i Ptil.

Forrige uke leverte DNV en rapport på bestilling fra OLF som konkluderer med at tidligere risikoanslag for Nordland VI er beregnet på 20 år gamle hendelser. Resultatene i rapporten viste til 75 prosent lavere miljørisiko for fiskeegg og larver, og nesten 65 prosent lavere risiko for sjøfugl og pattedyr. Dette sår tvil om Faglig forums rapport som ble levert til Miljøverndepartementet 15. april.

Les også: Lofoten-rapport bygger på gammel data
DNV-rapporter med ulike svar

Petroleumstilsynet (Ptil), som var delaktige i Faglig forums rapport, sier til Petro.no at de har full tillit til alle rapporter som er bestilt og behandlet av myndighetene.

OLE JOHAN FARET:Har full tillit til rapportene som er
levert til myndighetene. (Foto:PTIL)

– Det faglige grunnlaget i Faglig forums rapport er basert på det vi vet i dag. Det er ikke slik at man drar de store linjene basert på 20 år gammelt materiale. En tar all kunnskap fram til i dag, og presenterer risikoforhold basert på oppdatert kunnskap om petroleumsvirksomhet anno 2010. Vi kan aldri garantere noe for framtiden, men en kan si noe om risiko basert på den kunnskapen og erfaringen en har og måten en organiserer seg på og planlegger nye aktiviteter, sier pressetalsmann i Ptil, Ole-Johan Faret, til Petro.no.

Delvis riktig framstilling
Han forteller at beskrivelsen av ulykkesrisiko som er levert baserer seg på mye mer enn statistikker og bygger på oppdatert kunnskap om petroleumsvirksomhet på norsk sokkel.

Rapporten som ble levert til OLF benytter et analyseverktøy som blant annet er basert på internasjonal statistikk, og tar for seg sannsynligheten for akuttutslipp i lys av teknologiutviklingen som har vært.

– Det er riktig å si at analysene er et verktøy for næringen. For myndighetene er det viktig med et virkelighetsbilde anno 2010. En kan ikke sette to streker under resultatet når det er basert på statistikk. En kan bruke all mulig statistikk og kunnskap om emnet, men det forteller ikke noe om hva som kan skje i framtiden, sier Faret.

Han mener risiko ikke er et uttrykkk for noe som er, men et uttrykk for noe som kan skje.

– Risiko er uunngåelig, men risiko kan styres ved å iverksette relevante tiltak, sier Faret.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger