Ptil vil på banen tidligere

Publisert 1. april 2014

Vil sikre at tilsynet blir kjent med nye prosjekter mens PUD er på planleggingsstadiet.

Når et felt skal bygges ut, skal mange beslutninger tas. Og hvert eneste valg påvirker det endelige sikkerhetsnivået. Vanligvis starter Petroleumstilsynets involvering i feltutbygginger og større modifikasjoner idet operatør leverer plan for utbygging og drift (PUD) til myndighetsgodkjenning. Men da er det gjerne for sent. Når PUD er levert, er mange av de viktigste valgene allerede tatt. Muligheten for å gjøre endringer kan da være liten, svært dyr og i noen tilfeller utelukket, skriver Ptil i en melding.

– Ved å komme på banen tidligere, kan Ptil være en pådriver og medvirke til at sikkerhetsmessig forsvarlige løsninger blir valgt så tidlig som mulig, sier leder for fagområdet Konstruksjonssikkerhet i Ptil, Bjørn Thomas Bache.

Effektiv ressursbruk
– Både myndighetene og næringen har klart utbytte av tidligfasetilsyn. For næringen ligger gevinsten i at selskapene kan ta de rette valgene tidlig, og dermed unngår krevende og kostbare endringer senere. For Ptil betyr det mer effektiv bruk av våre ressurser, sier Bache, som det siste året har arbeidet med en ny strategi for å følge opp denne typen prosjekter.

Han viser til rammeforskriftens paragraf 26. Denne omhandler dokumentasjon i tidlig fase, og skal sikre at Ptil blir kjent med nye prosjekter allerede mens PUD er på planleggingsstadiet. Her heter det:

«Når det besluttes å utarbeide planer med sikte på godkjennelse eller tillatelse etter petroleumsloven § 4-2 og § 4-3, skal Petroleumstilsynet informeres om tidspunktet for igangsettelse av planarbeidet. Planene skal dokumentere hvordan arbeidet organiseres, styres og utføres, samt gi opplysninger om den kompetansen som kreves for å utføre arbeidet.»

– Bestemmelsen gir oss mulighet til å følge opp styring og valg av løsninger på et tidlig tidspunkt – for å bidra til at aktørene best mulig ivaretar kravene i regelverket. Bruk av formelle virkemidler i denne fasen er imidlertid ikke aktuelt, understreker Bache.

Pilotprosjekt
I samarbeid med Oljedirektoratet har Ptil fulgt tett opp Statoils kommende Johan Castberg-utbygging i Barentshavet. Erfaringene fra prosjektet har gitt et godt grunnlag for Ptils videre arbeid med tidligfasetilsyn.

-Vi har sett at det er viktig med et overordnet blikk på prosessen, og å være bevisste på milepælene i forprosjektet og ved konseptvalget for utbyggingen. Styring, kontrakter og prosjektledelse er viktige stikkord for å unngå at utestående forhold dras med videre i prosessen. Samtidig er det avgjørende at selskapene er bevisste på regelverkskravene, understreker Bache.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger