Publisert 4. februar 2000

Statoil og de andre partnerne i åsgard-lisensen har nå levert inn Plan for Utbygging og Drift for åsgard Subsea Compression-prosjektet. Det skal sørge for jevn produksjon fra Mikkel og Midgard.

MER TRYKK: Oljen trenger mer trykk for å kunne flyte
jevnt til åsgard B for prodsessering og videre transport.
Det vil feltpartnerne løse med ny havbunnskompresjon.
(Foto: STATOIL)

PUDen ble overlevert olje- og energiminister Ola Borten Moe av Statoils konserndirektør for UPN (utvikling og produksjon i Norge).

– Beslutning om økt utvinning på åsgard er en av de viktigste vi tar i år for å opprettholde produksjonen på norsk sokkel. Løsningen er muliggjort gjennom et innovativt partnerskap i åsgard-lisensen, sier Michelsen i en kommentar.

Mye mer opp av bakken
åsgard-feltet befinner seg på Haltenbanken i Norskehavet, rundt 200 kilometer fra kysten av Midt-Norge og 50 kilometer sør for Heidrun-feltet. Det ble oppdaget i 1981, består av feltkombinasjonen Midgard, Smørbukk og Smørbukk Sør, og ble satt i produksjon i 1999. De strekker seg over lisensene 6507/11, 6407/2 og 6506/11, og de tre feltene ble slått sammen til et felt i 1995.

åsgard har vært en storstilt subseasatsing, og består av 52 brønner fordelt på 16 subsea brønnrammer.

Nå gjør operatør Statoil og feltpartnerne Petoro (35.69 %), ?Eni Norge (14.82 %), ?Total E&P Norge (7.68 %) og ?ExxonMobil (7.24 %) det de kan for å hente ut mest mulig, og det storstilte subsea kompresjonsanlegget er forventet å øke utvinningen fra Mikkel og Midgard med omkring 278 millioner fat oljeekvivalenter.

Kompresjonen trengs for å opprettholde trykk nok til å beholde en jevn strøm av olje fra brønnrammene til åsgard B-plattformen.

Lange planer
-Dette er et kvantesprang innen havbunnsteknologi og er et viktig steg i realiseringen av vår visjon om en komplett undervannsfabrikk. Teknologien har et betydelig potensial for økt utvinning. sier Margareth øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, i en kommentar. Hun sier denne teknologien også vil være viktig ved eventuelle utbygginger i arktiske strøk og på dypt vann.

Utbyggingen vil også gi økt utnyttelse av kapasiteten i åsgard Transport, rørledningen som transporterer gass fra installasjonene i Norskehavet til Kårstø i Rogaland.

– Vår visjon er et fortsatt produserende åsgard i 2050 med en utvinningsgrad i verdenstoppen, sier Michelsen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger